Energi-, transport och utsläpp beskattas för sin miljöpåverkan. I EU är ett Sverige ett av de länder som har den lägsta andelen miljöskatter. Foto: TT

Andelen miljöskatter minskar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De svenska miljöskatterna har minskat i betydelse de senaste tio åren. Trots tal om grön skatteväxling ligger Sverige under EU-genomsnittet och lägst i Norden .

Sveriges regering vill ofta framhäva att man tar klimathotet på större allvar än andra länder. Men trots det så minskar miljöskatternas andel av alla skatter varje år. Förändringen har skett både under den borgerliga alliansregeringen och senare rödgröna regeringar.

Men räknat som andel av alla skatteintäkter stod miljöskatter för sex procent 2009. 2017 var siffran nere i 4,8 procent, en minskning med 1,2 procentenheter, enligt Eurostats statistik.

Intäkterna ökar

Samtidigt har miljöskatterna ökat i absoluta tal. Under 2017 rörde det sig om cirka 100 miljarder i skatteintäkter från energi, transporter, naturresurser och föroreningar.

Internationellt sett har Sverige länge haft ganska låg andel miljöskatter, delvis för att vi har lägre skatter på naturresurser som gruvdrift. Men också för att vi har relativt höga skatter totalt.

Högst andel miljöskatter i Danmark

Men jämför vi med länderna i Norden, vars skattesystem är ganska lika våra , så har alla grannländer i dag högre andel miljöskatter. Högst har Danmark med nära åtta procent , följt av Finland med 6,8 procent och Norge på nära 6 procent.

I Januariavtalet sägs att man skall göra en stor ”grön skatteväxling”. Alltså höja skatter på miljöförstörande verksamhet och i gengäld sänka skatten på något annat . Här har man enats om att sänka arbetsgivaravgifter, men vilka gröna skatter som skall höjas har ännu inte presenterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.