Anders Borg om coronakrisen: ”Sverige har klarat krisen bättre än andra länder”

Publicerad

Tidigare finansministern Anders Borg var med och tog Sverige ur finanskrisen. Nu hyllar han regeringens hantering av coronakrisen i sitt sommarprat i P1.

– Regeringen och finansdepartementet har agerat snabbt och visat på vilja att ompröva när det blivit fel. 

Anders Borg var finansminister i Fredrik Reinfeldts regering under finanskrisen 2008. I sitt sommarprat pratar han om coronapandemin och Sveriges agerande, utifrån sina erfarenheter av en ekonomisk kris.

Det är för tidigt att utvärdera om Sverige har valt rätt strategi, menar Anders Borg, men anser att Sverige har klarat krisen bättre än andra länder ur ekonomiska termer. 

Coronapandemin

– Min slutsats som ekonom är att Sverige har klarat corona med betydligt mindre skadeverkningar på samhället och människors vardag. De länder som varit mest nedstängda kommer sannolikt få uppleva den största nedgången av välfärden och den högsta arbetslösheten.

”Masspanik på sociala medier”

Anders Borg tycker att populistiska ledare i andra länder har agerat vårdslöst genom att stänga ner hela samhället, bara för att visa handlingskraft. 

– Detta är kanske första gången vi upplever en massiv kris där missriktade politiska reaktioner och masspanik på sociala medier har bidragit till att miljoner förlorat sitt arbete, säger han. 

Samtidigt hyllar Anders Borg regeringens hantering av krisen. 

– Regeringen och finansdepartementet har agerat snabbt och visat på vilja att ompröva när det blivit fel. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har sökt breda samarbeten i riksdagen, Annie Lööf och Nyamko Sabuni har deltagit i förhandlingarna och bidragit till att Sverige har agerat klokt.

”Efter finanskrisen gjorde vi för lite”

Anders Borg menar att staten har en viktig roll att spela för att få ekonomin på fötter igen efter krisen, och att det är rimligt med ett underskott i statskassan. 

– Nu ska vi skydda landet, sedan måste vi börja samla i ladorna för nästa smäll. 

Det som oroar Anders Borg mest är den stigande arbetslösheten, och på den punkten är han självkritisk. 

– Efter finanskrisen gjorde vi för lite för att reformera arbetsmarknaden. Det är avgörande att det misstaget inte görs igen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet