Foto: TT.

Anders Borg: ”Slopa ränteavdragen”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förre finansminister Anders Borg tycker att ränteavdragen ska tas bort. I en intervju med SVT Nyheter uppmanar han partierna till en blocköverskridande överenskommelse i frågan.

– Vi behöver hålla låga räntor ett bra tag till för att få upp efterfrågan och tillväxten. Då finns det en risk att skuldsättningen stiger, och då finns det skäl att överväga att göra andra åtgärder, till exempel trappa av ränteavdragen, säger Anders Borg till SVT Nyheter.

Han är inte ensam om den analysen. Bostadspriserna i Sverige har fördubblats på tio år, och hushållens skuldsättning har ökat år efter år och ligger nu på 170 procent av hushållens inkomster.

Svenskarna är bland de mest skuldsattta  i hela OECD. Det har stadigt ökat risken för att bostadsmarknaden är på väg att bli en bubbla, som om den spricker orsakar stora problem – inte bara för enskilda hushåll utan även för hela Sveriges ekonomi. 

Regeringen håller fast vid ränteavdragen

Detta har påpekats av Riksbanken och finansinspektionen, och även internationella instanser som OECD och IMF och EU, uppmanar därför Sverige att trappa ner ränteavdragen. Men regeringen håller fast vid att ränteavdragen skall vara kvar.

– Nu har vi ränteavdragen och vi har inga planer på att ändra dem. Man måste vara väldigt försiktig med att göra stora ingrepp i hushållens ekonomi.  säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen satsar på att införa amorteringskrav och öka bostadsbyggandet.

Och dagens moderatledning går mer på Magdalena Anderssons linje, än Anders Borgs:

– Frågan om ränteavdrag är inte aktuell just nu, jag uppfattar inte heller att regeringen tycker den är aktuellt just nu, säger ekonomiskpolitiske talespersonen Ulf Kristersson (M) till SVT.  Jag tycker vi skall ta en sak i taget, och nu är det amorteringskulturen och amorteringskraven som är på tapeten, låt oss slutföra det först.

Men sådana åtgärder räcker inte tycker EU. Som SVT kunde avslöja förra veckan har EU-rådet där även Sveriges finansminister ingår, uppmanat Sverige att också minska ränteavdragen, redan medan Anders Borg var finansminister.  Ändå gjorde han inget då för att ändra ränteavdragen.

– Sverige tillhör ju de länder som har gjort mest för att stärka det finansiella systemet, säger Borg idag.  Vi har sju- eller åttadubblat kapitalet hos bankerna, och det var det mest akut att göra eftersom bankkapitalet behövdes för att skydda oss mot kriserna i Lettland och Estland bland annat.  Nu har ekonomin återhämtat sig, vi ser en tillväxt på två-tre procent, och då tycker jag det är dags att överväga att gå vidare med ränteavdragen, säger Anders Borg.

Sverige och Holland premierar bostadsägande

Som SVT har visat har EU-kommissionen till och med rankat Sverige som det land som, tillsammans med Holland, ger störst skattefördelar i hela EU till bostadsägande. Indexet är en sammanvägning av ränteavdrag, flyttskatt och fastighetsskatt.

Att alliansregeringen tog bort den statliga fastighetsskatten och ersatte med en lägre kommunal avgift med tak, har alltså bidragit till den extremt gynnade skattesituationen för bostadsägande.

När du själv var ansvarig eldade du ju på marknaden genom att ta bort fastighetsskatten i stället för att vidta åtgärder för att dämpa marknaden, hur ser du på det?

– Under mina åtta år som finansminister vidtog vi en lång rad av åtgärder för att stärka det finansiella systemet, och det var det mest akuta att göra, säger Anders Borg.

Och nu anser han att det är så viktigt för att undvika krasch och kris på bostadsmarknaden att trappa ner ränteavdragen, att han uppmanar till en blocköverskridande överenskommelse. 

I dagsläget är det Socialdemokraterna och allianspartierna som vill behålla ränteavdragen, medan Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill trappa ner dem.

– Jag tror man bör försöka hitta en bred uppgörelse om att långsiktigt avskaffa ränteavdragen och fasa ut dem under en längre period, och det vore en stor fördel om man kunde nå en bred blocköverskridande samsyn kring detta, säger Anders Borg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.