Anders levde som hemlös i åtta år. men efter SVT-serien ”36 dagar på gatan” fick han jobb och nu en båt som han bor i. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

Anders inte längre hemlös – sjösatte båten i dag

Uppdaterad
Publicerad
I åtta år levde Anders, 59, som hemlös och sov på bussar och pendeltåg. Men efter SVT-serien ”36 dagar på gatan” har han fått jobb, och sedan en segelbåt som han nu har sjösatt.
– Jag är jätteförvånad över att jag har fått en så fin båt, säger han till SVT Nyheter.

I den uppmärksammade SVT-serien ”36 dagar på gatan” skildrade fotografen Christoffer Hjalmarsson livet utan ett hem, på Stockholms gator. Programmet väckte många reaktioner och bland meddelandena från människor som berörts kom ett brev från en familj i Skåne.

De hade sett Anders, en av de hemlösa som är med i serien, och hans önskan om att som pensionär bo på en segelbåt. Familjen bestämde sig för att ge Anders sin båt, och i dag lördag sjösattes den 28 fot långa segelbåten av Fingal-modell.

Anders sjösatte sin nya båt på lördagen och seglar den när SVT når honom på telefon. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

– Det är faktiskt över förväntan. Jag är jätteförvånad över att jag har fått en så fin båt, säger han i telefon till SVT Nyheter med vinden från Hanöbukten blåsandes i luren.

– Vi lade i båten i morse och mastade på precis före lunch, och nu sitter jag här.

Värdefullt med bostad

Anders berättar hur han började segla som fem- eller sexåring med optimistjolle men att det med tiden blev större och större båtar. Även under åren som hemlös seglade Anders, och nu har han alltså en egen båt.

För honom betyder det delvis en permanent bostad, åtminstone till hösten. Efter att tv-serien sändes fick Anders, som ursprungligen var plåtslagare, jobb på en snickerifirma. Men någon permanent bostad har han inte haft.

– Det är värdefullt, säger han.

– Man har någonstans där man får vara ifred och ha sina saker för sig själv.

Vill segla som pensionär

Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

Anders beskriver familjen han fick båten av som väldigt trevlig, och gåvan betyder mycket. Han hoppas fortfarande på att kunna bo på den i framtiden, när han blir pensionär om några år. Målet är att kunna segla mellan Sverige och norra Tyskland, eller någon annanstans lite varmare.

– Båten är en bostad som ingen kan ta ifrån mig på något sätt och dessutom är den i princip kostnadsfri, säger han.

– Man kan i princip ta sig vart man vill utan att det kostar en krona. Det värdesätter jag jättemycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer