Anders Tegnell i kvällens Agenda. Foto: SVT

Anders Tegnell: ”Smittspårning ett av våra viktigaste verktyg”

Uppdaterad
Publicerad

Efter vårens coronatopp har vi nu en betydligt lugnare situation med färre konstaterade smittade och ensiffriga dödstal de flesta dagar. Smittspårning är en av strategierna för att hålla smittan nere.

– Det är ett av våra bästa verktyg och det är viktigt med ett bra system, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Agenda.

Kommer hösten att vara fortsatt lugn i Sverige eller kommer vi få en ny topp av coronafall? Det är frågan många ställer sig när de flesta nu har kommit tillbaka från semestern och skolorna har börjat för höstterminen.

Enligt Anders Tegnell ska vi inte tro att faran är över utan, som han har sagt tidigare, kommer vi att få leva med viruset länge. Han tror inte heller att vi ska sätta allt vårt hopp till ett vaccin.

Coronapandemin

– Det är farligt att tro att vaccin är den totala lösningen. Vi har bara vaccinerat bort en sjukdom, smittkoppor, säger han.

”Vi smittspårar mycket i Sverige”

Coronaviruset har visat sig spridas i kluster och Anders Tegnell säger att om den hittar in i en ny situation, till exempel på en arbetsplats, så kan smittspridningen bli stor där. Han anser att smittspårning är ett av de viktigaste sätten för att tidigt hitta dessa kluster och få stopp på dem, och han tycker att smittspårningen fungerar bra i Sverige.

– Vi smittspårar mycket i Sverige med till exempel klamydia och regionerna har erfarenhet av det.

”Skillnaderna inte så stora”

I Tyskland ligger ansvaret på sjukvården att kontakta dem som kan ha smittats, istället för som i Sverige på den smittade. Där anser man att de aldrig hade fått kontroll på smittan om man gjort som oss. Men Anders Tegnell ser inga problem med Sveriges modell.

– Skillnaderna är inte så stora. Det enda är vem som tar kontakterna. Det blir minst lika mycket ordning om du själv ringer till dina bekanta, säger statsepidemiologen.

Men om jag verkligen gör det?

– Varför skulle du inte göra det? Du har ju ett stort ansvar. Då skulle du inte nämna vem det är heller och då faller det på det ledet.

”Gått igång i olika regioner i olika takt”

Enligt Tegnell ska den smittade i sin kontakt med sjukvården få veta att man ska smittspåra. Undantag kan göras om man till exempel är för sjuk för att klara av det och då ska vården kunna hjälpa till. Han säger att han är övertygad om att systemet fungerar bra i Sverige.

När han får se ett klipp där smittade Mikael Karström berättar att ingen pratade smittspårning med honom säger statsepidemiologen att det kan bero på att det var några veckor sedan.

– Det här har faktiskt gått igång i olika regioner i olika takt. Det finns ett väldigt tydligt legalt ansvar på sjukvården. Det blir bättre och bättre i alla regioner, det är jag övertygad om.

--

Se hela intervjun med statsepidemiolog Anders Tegnell om smittspårning och coronahölsten i söndagens SVT Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet