Anders Wejryd ny ärkebiskop

Uppdaterad
Publicerad

Anders Wejryd, biskop i Växjö, blir ny ärkebiskop efter KG Hammar. Wejryd besegrade Ragnar Persenius i dagens avgörande omröstning med rösterna 176-127. 320 personer fick rösta.

Anders Wejryd är 57 år och prästvigdes 1972 i Västerås stift. -Det är ett oerhört förtroende att få leda Svenska kyrkan, sade han efter valet.

Wejryd har internationell erfarenhet och anses följa samma öppna teologiska kurs som avgående ärkebiskop Hammar. Mottagningsgudstjänsten för den nye ärkebiskopen äger rum i Uppsala domkyrka lördagen den 2 september.

Vald av kyrkan själv

Anders Wejryd blir Svenska kyrkans 69:e ärkebiskop, och den första som utses av kyrkan själv. Före skiljandet från staten år 2000 utsågs alla biskopar av regeringen.

Röstberättigade i valet av ärkebiskop var ledamöterna i stiftsstyrelser, domkapitel och kyrkostyrelsen samt präster och lekmannalektorer i Uppsala stift. I den första valomgången fick Wejryd 45 procent av rösterna, medan biskop Ragnar Persenius i Uppsala fick 31 procent.

Kyrkans uppgifter

Anders Wejryd har definierat två frågor som han särskilt vill lyfta som ärkebiskop. skriver Svenska kyrkan på sin hemsida:

-Församlingar och kristna som engagerar sig för människor som behandlas illa, både i Sverige och utomlands, är nödvändiga för ett friskt samhälle och en frisk kyrka. Både biståndet och kritiken behövs, säger Anders Wejryd.

-I kyrkan ska vi föra sökande samtal, dela erfarenhet och kunskap, och uppleva. Då kan vi få nya tankar. De stora bibliska berättelserna stärker människovärdet och ger skäl för att hoppas, säger den blivande ärkebiskopen.

Fakta om nye ärkebiskopen

Anders Wejryd, född den 8 augusti 1948. Biskop i Växjö stift.

Teologie kandidat, avbrutna doktorandstudier. Prästvigd 1972. Började som präst i Arboga och Västerås. Direktor för Ersta diakoni i Stockholm innan han blev biskop.

Gift med Kajsa. Tre vuxna barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.