Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Anders Ygeman (S): Gränsen går ungefär här

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har fått kritik om att partiet rör sig för långt åt höger i och med överenskommelsen med MP, C och L. I SVT:s Agenda på söndagskvällen fick partiets gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, frågan om det inte finns någon gräns för hur långt S är beredda att gå för att behålla regeringsmakten:
– Det är väl ungefär här gränsen går, säger Anders Ygeman.

I fredags nådde den 131 dagar långa regeringsbildningen sitt slut, efter att riksdagen tolererat Stefan Löfven som statsminister.

Men efter överenskommelsen som ledde fram till att S behåller regeringsmakten har partiet fått kritik om att gå allt för långt åt höger, och om att svika klassiska socialdemokratiska värden.

I SVT:s Agenda på söndagskvällen säger Anders Ygeman att Socialdemokraterna var tvungna att kompromissa för att få till en regering.

– Även om vi fick störst stöd i valet så måste vi också komma överens med andra partier som har andra uppfattningar än våra, säger Anders Ygeman.

Kritik kring arbetsrätten

Punkterna i överenskommelsen som kritiserats för att överge socialdemokratiska värden är främst de om marknadshyror, förändringar av arbetsrätten och slopad värnskatt.

Finns det ingen gräns för hur långt åt höger Socialdemokraterna kan gå i strävan efter att behålla makten?

– Jo. det är klart det finns en gräns. Det är väl ungefär här gränsen går, säger Ygeman.

Ygeman: ”Det minst dåliga alternativet”

Överenskommelsen mellan S, MP, C och L har från Socialdemokraternas sida beskrivits som ett sätt att stänga ute Sverigedemokraterna från politiskt inflytande.

Du säger att ni inte kan låta SD bestämma, men är det inte det ni har gjort när ni har träffat de här kompromisserna?

– I det här läget där Sverige gått fyra månader utan regering så var det absolut nödvändigt att vi fick en handlingskraftig regering på plats. Av alternativen som fanns var det här det minst dåliga alternativet, säger Ygeman.

Se klippet i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet