Foto: SVT

Andersson varnar för att östeuropéer tar jobben

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ekonomi är i dag stark, men redan 2017 väntas arbetslösheten öka. I en debatt i Aktuellt mötte finansminister Magdalena Andersson (S) Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. Andersson varnade för att bulgarer och rumäner ska komma och ta jobb från de som redan finns i Sverige.

Enligt finansminister Magdalena Andersson riskerar många av dem som kommit hit i dag för att söka asyl att hamna i arbetslöshet när de kommer ut på arbetsmarknaden kring åren 2018-2019.

– Det behöver vi göra någonting åt och det arbetar regeringen aktivt med redan nu, men vi kommer att vidta ytterligare åtgärder.

Hon nämner att regeringen redan i dag arbetat fram att asylsökande ska få svenskundervisning redan under handläggningstiden och att snabbspår för nyanlända som har en yrkeserfarenhet tagits fram. Bland annat handlar det om kockar, läkare och lärare.

– Jag tycker det är viktigt att vi samverkar i politiken som vi har gjort nu med de utökade rutavdragen bland annat, men också att vi samverkar med näringslivet, lyssnar på akademin, att vi är beredda på att vända alla stenar och komma med ytterligare förslag och det kommer vi göra i alla de budgetförslag som vi lägger på riksdagens bord.

”Förnekar problemet”

Men Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson tycker att regeringen förnekar grundproblemet.

– Regeringen vill inte se att vi har en tudelad arbetsmarknad. Det går väldigt bra för människor som talar svenska, som har en rimlig utbildning och som kommer in på arbetsmarknaden. Det går väldigt dåligt för människor utan utbildning och utan svenska språket.

Tidigare i år föreslog han att Sverige borde titta på hur Tyskland fått ner sina arbetslöshetssiffror med så kallade minimijobb, lågavlönade deltidsarbeten.

– Vi måste ta in goda lärdomar och sätta dem i en svensk kontext. Tyskland har en helt annan lagstiftning än vi har. I grund och botten tror jag att vi ska uppmuntra till fler enkla arbeten som inte kräver hög utbildning, vi måste använda de verktyg som hittills har varit framgångsrika, till exempel RUT- och ROT-avdrag mycket mer systematiskt.

Andersson: Nya grupper från Östeuropa kan ta jobben

Men Magdalena Andersson menar att sådana jobb inte nödvändigtvis kommer att gå till människor i Sverige.

– Man ska vara försiktig när man talar om låga löner och nya låglönejobb. Ofta är det så att man kanske inte kan leva på den lönen utan behöver också socialbidrag. Och det är inte säkert att det är människor i Sverige som får de jobben. Det kan ju komma hit nya grupper från Östeuropa, Polen, Rumänien och Bulgarien som tar jobben.

Hon vill istället knyta subventioner till människor i Sverige som har svårt att få jobb.

– Vi måste göra det här på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt för att värna statsfinanserna och då är det mest kostnadseffektivt om man kan ge en subvention på den individ som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Då vet man att det är en person som befinner sig i Sverige och är arbetslös här.

Kristersson: Tillsätt kommission

Ulf Kristersson säger att det nu är viktigt att se vad som kan göras för att fler ska kunna få jobb.

– Vi pratar om människor som är mitt i livet, som har decennier framför sig av bidragsberoende. I det läget måste man börja ställa sig frågor som vi normalt inte har ställt oss här i Sverige. Kan vi sänka trösklarna in på svensk arbetsmarknad?

Magdalena Andersson håller med Ulf Kristersson att Sverige under lång tid rationaliserat bort enklare jobb. Hon nämner att lärare behöver jobba med enklare administrativa uppgifter och berättar om sin egen tid på Skatteverket.

– När jag var på Skatteverket så tog man bort dem som plockade ur diskmaskinerna och så fick skattejuristerna göra det istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.