Andra generationens sektbarn fokus i ny bok: Svårt att få hjälp för avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

På sjuttiotalet växte sekterna i Sverige. I ny bok som kommer ut i veckan handlar det om andra generationens sektbarn, som inte valt att leva där. I dag är det svårt att få hjälp för dem som vill hoppa av.

-Jag fick ingen hjälp alls. Man blir väldigt ensam. Jag förlorade min familj, alla vänner och all trygghet som fanns innan. Också meningen med livet. För det hade jag fått lära mig att det skulle vara på ett visst sätt, berättar Christiina Avara.

Tvingades knacka dörr

Det handlar om barn som växt upp i Knutbyförsamlingen, i HareKrishna, Jehovas vittnen med flera. Det är sinsemellan olika sekter, men grunden är densamma ledaren har oinskränkt makt och barnen är utlämnade i en helt sluten grupp.

De har genom åren tvingats till allt från att knacka dörr och predika om jordens undergång till att utsättas för djävulsutdrivning och hot.

-Personalen har inte kunskap om det här. Det finns ingen färdig kunskap. Men de frågar inte tillräckligt mycket. Sedan vågar kanske inte patienterna eller de som varit i sekter eller har sektrelaterade problem berätta, säger Leena-Maria Johansson, psykiater och docent.

Fick börja predika tidigt

Christiina Avara har växt upp i Jehovas vittnen och hoppade av för två och ett halvt år sedan. Hon fick börja gå runt och predika när hon var nio år gammal.

-Man använder all sin tid som finns för att predika för att människor ska få höra om vad som kommer att hända. Jag ville gärna läsa något inom sjukvård, läkare kanske, men då tyckte man att eftersom paradiset kommer och det inte finns några sjukdomar där är det ingen idé att studera till läkare till exempel.

Hon levde hela tiden i skräck för Harmageddon, som enligt Jehovas vittne är när Gud ingriper och de som inte tror på den sanna guden måste dö.

-Som barn ska man inte behöva ha skräck för Harmageddon. Du ska inte behöva ha någon press att gå och predika och berätta för andra om din tro på det sättet när man är liten.

-Problemet är att man inte ser de som har det dåligt därför att de lever i skydd av religionsfrihet och sådant. Jag tycker att religionsfriheten inte står över barnets fri- och rättigheter, säger Charlotte Essén, författaren till den nya boken om andra generationens sektbarn.

Essén uppskattar att mellan 20-25.000 svenskar växt upp i sekter. Men det finns inga säkra siffror, ingen har forskat på sektbarn.

Ur Monica Ohlsons reportage i Rapport 19.30

not: Christiina Avara är inte med i boken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.