Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller pressträff under Moderaternas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Analys: Stärkt personligt förtroende ger Kristersson andrum – över sommaren

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Bättre opinionssiffror och stärkt personligt förtroende skapar ett andrum för Moderatledaren Ulf Kristersson. I alla fall över sommaren. Men läget är fortsatt bekymmersamt för Moderaterna. Konkurrensen om högerväljarna har skärpts och kan skärpas ytterligare med Nyamko Sabuni som ny ledare för Liberalerna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Högerflanken har de senaste åren utvecklats till ett getingbo i svensk politik. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna slåss om ungefär samma väljare.

Och konkurrensen kan skärpas ytterligare om Liberalerna under nya partiledaren Nyamko Sabuni också försöker göra inbrytningar i dessa väljargrupper.

Almedalen 2019

Här domineras de politiska budskapen av krav på hårdare tag framför allt när det gäller migration, integration och lag och ordning.

Både opinionsundersökningar och vallokalsundersökningar indikerar att det skett en högervridning av väljarkåren de senaste åren. Allt fler väljare placerar sig till höger på den politiska höger-vänster-skalan.

M hängde inte med

Det här har skapat problem för Moderaterna, som under Fredrik Reinfeldts tid som partiledare manövrerade sig bort från en högerposition för att kunna växa i opinionen.

Det här var länge en framgångsrik strategi för Moderaterna, som 2010 gjorde sitt bästa val någonsin med ett väljarstöd på över trettio procent. De konservativa inslagen i Moderaternas politik suddades ut och partiet blev i stället ett utpräglat urbant liberalt parti.

När väljarna så rörde sig åt höger hängde partiet inte med och fick trovärdighetsproblem med sina politiska budskap. I stället växte Sverigedemokraterna snabbt i opinionen.

De senaste åren har Moderaterna därför försökt återgå till en mer traditionell politisk inriktning med krav på ett starkare försvar, fler poliser, skärpta straff och en mer restriktiv migrationspolitik.

När Moderaterna i dag intar Almedalen är det därför fullt logiskt att man försöker fullföljer denna strategi. Endast genom envetet opinionsarbete hoppas partiet kunna övertyga väljarna om att den nygamla politiska kursen är på riktigt.

Oklart om det blir framgångsrikt

När partiledaren Ulf Kristersson presenterar sina förslag i Almedalen är det alltså en lång katalog med åtgärder som kan tolkas som en skärpning av integrationspolitiken.

Det handlar bland annat om språkkrav för permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap, om att begränsa rätten till tolkhjälp för människor som bor i Sverige och om hårdare åtgärder mot hedersbrottslighet. De flesta förslagen känns igen från tidigare, men för Moderaterna betyder det inte så mycket. Det viktigaste är att repetera budskapet så att det får ordentligt fäste bland väljarna.

Endast så tror Moderaterna att man kan vinna tillbaka de väljare som flytt de senaste åren till såväl Sverigedemokraterna som Kristdemokraterna.

Om detta kan bli en framgångsrik strategi är dock oklart. Politiska framgångar beror inte bara på hur det egna partiet agerar utan minst lika mycket på hur andra aktörer i det politiska systemet agerar. Utan tvekan har Kristdemokraternas misstag den senaste tiden skapat en möjlighet för Moderaterna att vinna tillbaka väljare. På samma sätt har Sverigedemokraterna tappat fart i en politisk debatt som kommit att präglas mindre av flyktingpolitiken.

Kan vara miss att inte fokusera på sjukvård

Men både KD och SD kommer förstås att bjuda motstånd om vi ser större väljarströmmar tillbaka till Moderaterna. Båda dessa partier fokuserar också stort på sjukvårdsfrågan, vilket Moderaterna hittills inte har gjort. Det kan visa sig vara ett misstag då sjukvården är den viktigaste politiska frågan för de moderata väljarna.

SVT/Novus senaste väljarbarometer visar dock att Moderaterna har återhämtat sig en del i opinionen den senaste tiden. Moderaterna är åter Sveriges näst största parti och förtroendet ökar samtidigt för partiledaren Ulf Kristersson.

Men partiet ligger fortfarande på nivåer (18,8 procent) som för några år sedan skulle betecknas som katastrofsiffror. Att Moderaternas partiledare kommer först på fjärdeplats i förtroendeligan visar också att partiet har lång väg kvar för att ens närma sig de fornstora dagarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2019

Mer i ämnet