Aningslösa influencers – kontot som hänger ut influencers flygvanor

Uppdaterad
Publicerad

Instagramkontot Aningslösa influencers uppmärksammar influencers flygresor och vad det innebär i form av utsläpp.Enligt Nina Wormbs, teknikhistoriker kan det vara problematisk att hänga ut och skamma folk. – Ibland är skam någonting som kan få folk att stänga inne och inte vilja öppna sig för alternativa sätt att vara och resa, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Personerna bakom kontot, som är anonyma, skriver till SVT Nyheter att de genom kontot fått några influencers att öppna ögonen kring flygutsläpp och att de hoppas att även följare ska bli påverkade.

Emanuel Karlsten, journalist menar att han skäms mer över att att flyga nu än innan och att han numera smygflyger, ett begrepp som Aningslösa influencers myntat.

– Man berättar helt enkelt inte att man flyger. Det är det den egentliga debatten kring Aningslösa influencers handlar om – att stora influencers och andra romantiserar sitt flygande, säger Emanuel i Morgonstudion.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.