Anklagades för att ha misshandlat sina barn

Publicerad
I förra veckan berättade Uppdrag granskning om en familj som blev oskyldigt anklagad för incest. Det finns fler som råkat ut för liknande öden. Familjen Almkvist Olsson drabbades förra året av en mardröm de blev oskyldigt anklagade för misshandel av sina barn..

För precis ett år sen hände det som Malin Almkvist och Jörgen Olsson aldrig hade kunnat föreställa sig. De sökte hjälp för att deras ena dotter var betydligt mer orkeslös än sin tvillingbror. Läkarna upptäckte att lilla Alva hade vattenskalle, men såg också en blödning inne i hennes huvud och föräldraparet blev misstänkta för att misshandlat sina barn.

-Det blev helt svart. Allt försvinner. Man bara skriker ut sin ångest, säger Jörgen Olsson.
Hans sambo fortsätter:
-Det här är alltid något som kommer att sitta kvar. Jag kommer aldrig glömma det. Det är ett trauma som vi aldrig i vår vildaste fantasi hade kunnat tro att det skulle gå så här, säger Malin Almkvist.

Trodde att flickan hade skakats
Det var läkarna som slog larm för så kallade shaking baby syndrom. Alltså att Alva hade skakats så hårt att en blödning hade uppstått. I efterhand har det visat sig att en sådan kan uppstå betydligt enklare om man har vattenskalle. Blödningen kan till exempel uppstå vid en komplicerad förlossning som födseln av tvillingparet var. Det har utländsk expertis slagit fast. Men socialtjänsten i Halmstad agerade snabbt och tvångsomhändertog tvillingparet i sju veckor.

-I den situationen som var så hade det varit tjänstefel att inte omhänderta barnen, med den informationen vi fick från sjukvården, säger moderaten Mikaela Waltersson som är ordförande i socialnämnden i Halmstad.

Men ni kan ändå se att de blev oskyldigt anklagade?
-Den informationen vi fick när vi omhändertog barnen är att man var rädd att det hade skett övervåld mot barnen och i den situationen när vi får sådan information är vi skyldiga att agera, fortsätter hon.

Förundersökningen lades ned
Malin och Jörgen fick en fasansfull jul och nyår. Men de tog snabbt strid och förundersökningen lades ner när det visade sig att paret blivit oskyldigt anklagade. Senare fick de även rätt i förvaltningsrätten. Men trots det vägrar socialtjänsten i Halmstad att be om ursäkt utan vill invänta Socialstyrelsens utredning som pågår just nu.

-Det här slog undan benen på oss totalt och man ser hur lätt det är att hamna i en sån här situation. Det räcker med en anonym anmälan så kan socialtjänsten plocka dina barn och det är inte rättssäkert, säger Malin Almkvist och Jörgen Olsson.

Frida Björk
frida.bjork@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer