Anklagelser om fusk och fiffel tär på förtroendet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Uppmärksamheten kring politiker som anklagas för fiffel och fusk tär på förtroendet för det politiska systemet. Ett ökat politikerförakt skadar demokratin och riskerar att bana väg för mer av populism och extremism.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det senaste året har en rad politiker anklagats av medierna för fusk eller för att ha utnyttjat ersättningssystem för egen vinning. Flera av dem har tvingats avgå, andra har lyckats sitta kvar.

Nu är det Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk som anklagas för att ha plockat ut för mycket i traktamente i Bryssel. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tar henne i försvar och säger att inga fel har begåtts. Det här motsägs dock av hennes egna uttalanden. Hon lovar att betala tillbaka delar av det traktamente hon har kvitterat ut.

EU-valet 2019

Särskilt besvärligt för V

För Jonas Sjöstedt är det extra besvärligt att en av partiets förtroendevalda anklagas för att ha tagit ut för mycket i traktamente. Jonas Sjöstedt själv har varit en av de hårdaste kritikerna när andra politiker, oftast politiska motståndare, anklagats för samma sak. Han tog bland annat upp saken i senaste partiledardebatten i SVT Agenda då han kritiserade moderata riksdagsledamöter för att fuska med traktamenten.

Den typen av angrepp lär bli svårare för honom nu. Ändå är det inte huvudsaken med de avslöjanden som duggat tätt den senaste tiden.

Huvudsaken är att väljarnas förtroende för politikerna riskerar att skadas. Och det i en tid när förtroendet redan är påverkat.

Utmaning för demokratin

Ökad partipolitisk splittring och polarisering innebär en utmaning för det demokratiska systemet. Legitimiteten i ett politiskt system upprätthålls om det motsvarar väljarnas förväntningar på att leverera relevanta politiska beslut.

Svårigheter för partierna att komma överens och att bilda handlingskraftiga regeringar skadar därmed tilltron till systemet.

Lika viktigt i en representativ demokrati är att politikerna agerar på ett sätt som inger förtroende bland väljarna. Därav namnet förtroendevald. Anklagelserna om fusk och fiffel fräter därmed på allmänhetens tilltro till politiker.

Alla politikers påverkas

Att vara förtroendevald är att förvalta väljarnas förtroende. Även om en förtroendevald inte bokstavligen bryter mot specifika regler skadar det tilltron om politiker uppfattas försöka sko sig på systemet. Det påverkar inte enbart förtroendet för dem som pekas ut, utan för politiker och politiken i stort. I förlängningen riskerar det att bana väg för mer av populism och extremism.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-valet 2019

Mer i ämnet