SVT har sammanställt anmälningarna som kommit in mot företaget. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT/Alex Brandon/AP

Anmälningarna mot fiberbolaget IP-only ökar drastiskt

Uppdaterad
Publicerad

Bredbandsföretaget IP-only är det bolag som fått mest bidrag för bredbandsutbyggnad i Sverige, drygt 845 miljoner kronor. Trots detta har företaget anmälts till ARN över 180 gånger bara i år.

SVT har sammanställt anmälningar som kommit in till Allmänna reklamationsnämnden mot IP-only. Arn, fick in 14 anmälningar mot IP-only under 2017 och 89 under 2018. Under 2019 har det än så länge kommit in 181.

– Det är ett stort misslyckande för oss. Vi prioriterar att få ner anmälningarna framöver. Min tro och förhoppning är att de kommer börja gå ner i slutet av det här året, säger Fredrik Borg, affärsområdeschef konsument på IP-only.

”Kan bara be om ursäkt”

Företaget sticker inte under stolen med att det varit förseningar när det gäller utbyggnaden på landsbygden. För att tackla problemen har de gjort flera åtgärder.

– Jag kan bara be om ursäkt för att det har blivit förseningar. Vi har bland annat en ny organisation, byggprocess och kundkommunikation för att få ner förseningarna. Vi har mycket kvar att göra, men har ändå kommit en ganska bra bit på vägen, säger Fredrik Borg.

Får mest bidrag

Samtidigt har företaget beviljats mest bidrag för bredbandsutbyggnad i Sverige, hela 845 miljoner kronor för olika projekt runt om i landet.

– Vi har fått ungefär 65 miljoner i bidrag utbetalt. Bidragen betalas inte ut förrän vi har utfört det faktiska arbetet, men de är kritiska för att kunna få ihop det rent kommersiellt, säger Fredrik Borg.

Kommer ni kunna leverera fiber på alla ställen där ni beviljats bidrag?

– I de alla flesta fallen är vi redan igång och bygger i de bidragsprojekt vi fått. Om våra byggplaner skulle förändras så drar vi tillbaka vår ansökan i respektive område, säger Fredrik Borg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fiberutbyggnaden

Mer i ämnet