Foto: TT

Anna Ekström blir ny gymnasieminister

Uppdaterad
Publicerad

Anna Ekström efterträder Aida Hadzialic (S) på posten som socialdemokratisk gymnasie- och kunskapslyftsminister. Det meddelade statsminister Stefan Löfven idag på riksmötets öppnande.

– Tack för det mycket stora förtroendet som jag tar emot med en stor portion ödmjukhet, säger Anna Ekström under en presskonferens strax efter utnämnandet, och tillägger att hon ser fram emot att göra återinträde i politiken.

Hon född 1959 och är idag generaldirektör för Skolverket. Förra året utsågs Anna Ekström till ordförande för skolkommissionen med uppdrag att föreslå hur skolan ska bli bättre. I början av 2017 är det tänkt att uppdraget ska slutrapporteras till regeringen.

Efter riksdagsvalet 2006 ska hon ha av moderatledaren Fredrik Reinfeldt ha erbjudits att ingå i hans regering som arbetsmarknadsminister, vilket hon tackade nej till.

15 utanför partipolitiken

Bakom sig har hon en rad styrelse- och förtroendeuppdrag, bland annat inom Saco, Arbetsdomstolen, Statsrådsberedningen och näringsdepartementet. När hon nu gör återinträde i partipolitiken har det gått 15 år.

– Det har inneburit att jag i många uttalanden har varit kritisk mot förra S-regeringen och den förra Allians-regeringen. Jag tycker att det är fantastiskt modigt av Stefan Löfven att utse en minister som tidigare har tagit ganska tuffa ståndpunkter, säger Anna Ekström, och tillägger att hon hoppas att hon ska ha mycket att bidra med från livet utanför partipolitiken.

Nyanländas skolresultat i fokus

Uppgiften att se till nyaanlända får en riktigt bra start i studie- och arbetsliv ser hon som särskilt viktig.

– Det är en stor utmaning, säger hon och menar att uppgiften blir avgörande för Sveriges framtid.

Som en del i arbetet att förbättra det svenska skolväsendet vill hon också höja lärarnas yrkesstatus.

– Det kanske största problemet vi har när det gäller de nyanlända elevers resultat, och de svenskfödda elevernas, är bristen på behöriga lärare.

Yrkesprogram inom gymnasieskolan

Hon ser det också som viktigt att stärka yrkes- och högskoleförberedande utbildningsprogram inom gymnasieskolan, och 2016 har utsetts till yrkesprogrammens år.

Hon påpekar också att kunskapslyftsminister ingår i hennes titel.

– Jag har förmånen att efterträda Aida Hadzialic, som har lagt en väldigt god grund för många kommande insatser. Många utredningar väntar på att komma, som jag kommer få förmånen att slutbehandla. 

Har tävlat i ”På spåret”

I folkligare sammanhang är Anna Ekström möjligen mest känd för att ha varit med i frågesport-tv-programmet ”På spåret”, där hon tävlade tillsammans med förre KD-ledaren Göran Hägglund.

Tidigare gymnasieminister Aida Hadzialic lämnade den 15 augusti sin avskedsansökan sedan hon fyra dagar tidigare blev stoppad på Öresundsbron, och då blåst positivt vid en nykterhetskontroll.

Fakta: Nya ministern – i punktform

  • Anna Elsa Gunilla Ekström föddes 1959, dotter till riksåklagaren Torsten Jansson och Birgitta Gyllenhammar.
  • Ekströms broder är den före detta statssekreteraren Håkan Jonsson (Liberalerna, dåvarande Folkpartiet).
  • Gifte sig med civilingenjör Lars Ekström 1986.
  • Jobbade som sekreterare i Arbetsdomstolen 1992-1995, följt av tjänst som planeringschef i statsrådsberedningen 1997-1998.
  • Anna Ekström var statssekreterare i näringsdepartementet 1998–2001.
  • Ska enligt uppgift ha erbjudits posten som arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt, efter valet 2006, något som varken förre statsministern Fredrik Reinfeldt eller Anna Ekström har bakräftat eller dementerat.
  • Valdes in som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin 2009.
  • 2013 utsågs hon av regeringen till ordförande för Linköpings universitets styrelse.
  • Förra året utsågs Anna Ekström till ordförande för skolkommissionen med uppdrag att föreslå hur skolan ska bli bättre. I början av 2017 är det tänkt att uppdraget ska slutrapporteras till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.