Anna Ekström (S): Så bör vi inspireras av länderna som har bättre skolresultat

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill se ett system där kunskapskraven i skolan ses över och anpassas löpande. Det säger hon i SVT:s Aktuellt.

Dagens kunskapskrav i skolan har fått mycket kritik och har lett till förvirring hos både lärare, föräldrar och elever. Nu ska de revideras och förenklas, menar utbildningsministern.

Hennes mål är att få till en ny reform till hösten 2020 tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

– Men jag kommer inte att släppa fram förslag förrän de är tillräckligt genomarbetade. Lärare och elever förtjänar väl genomarbetade kunskapskrav, säger hon i Aktuellt.

”Ser över kunskapskraven hela tiden”

De här kriterierna har funnits i åtta år, och kritiken från elever och även lärare har varit väldigt hård. Varför har regeringen inte ändrat det här tidigare?

Vi har sett till att Skolverket har ett uppdrag att hela tiden se över kursplanerna, och det tror jag är det absolut viktigaste, säger hon.

Anna Ekström menar att Sverige har haft en tradition av att byta ut hela läroplanen och betygssystemet var femtonde år. Men det är någonting hon vill ändra på.

– De länder som har bättre skolresultat än vi jobbar ofta med att hela tiden se över kunskapskraven och anpassar dem efter vad som funkar i skolan och vad som behövs i skolan. Den vägen tycker jag vi ska gå, säger hon.

”Viktigt med bra utvärdering”

Men kriterierna har ju inte förändrats på åtta år och ni har suttit vid makten i fem år. Varför har inte det här justerats mer tidigare?

– Den första utvärderingen av kunskapskraven och det nya sättet att sätta betyg kom våren 2016. Ganska snart efter det fick Skolverket den här möjligheten att ha den här rullande översynen. Vi har också försäkrat oss om att de gör den översynen, säger Ekström och poängterar att man skrivit in januariavtalet att regeringen, tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, vill se till att kursplanerna och läroplanerna revideras.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att innan vi sätter igång med en sådan här översyn, då ska vi ha en bra utvärdering där lärarnas och elevernas röster kommer fram, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.