Foto: TT

Anna Kinberg Batra om tappet: ”Det här är en tuff period för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tappar i de senaste opinionsmätningarna och är nu mindre än Sverigedemokraterna. M-ledaren Anna Kinberg Batra är självkritisk och menar att utspelet om att öppna upp för samtal med Sverigedemokraterna kunde kommit tidigare.
– Det här är en tuff period för oss Moderater, säger Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter

Det är inte bara i SVT/Novus mätning som Moderaterna tappar. Även i DN/Ipsos marsmätning blir partiet mindre än Sverigedemokraterna. För mindre än ett år sedan var Moderaterna Sveriges andra största parti, i mätningen nu i mars har stödet krympt till 17 procent.

GRAFIK: Så går det för ditt parti – här ser du de samlade mätningarna

Även om inga förändringar i SVT/Novus senaste väljarbarometer är statistiskt säkerställda menar M-ledaren att partiet är inne i en tuff period.

På frågan om hon är självkritisk mot något lyfter Anna Kinberg Batra fram sitt utspel den 19 januari då M slog fast att de vill se en gemensam alliansbudget och samtala med SD som vilket parti som helst.

– Det är alltid mitt ansvar hur det går för oss men jag tänker jobba väldigt hårt och jag är stolt över vår politik och står för det beslut som jag har fattat. Att säga att vi måste få fram en gemensam alliansbudget. För Alliansen har inte lyft och det tror jag beror på att det har varit för lite allianspolitik.

Allmänt missnöje

Men frågan är om väljarna tycker att utspelet var särskilt bra, med tanke på raset. Anna Kinberg Batra drar dock slutsatsen att det handlar om en mer allmän missnöjesvåg.

– Det här är en utveckling som har pågått under ett bra tag. Att missnöjet breder ut sig, men att alternativen inte är tillräckligt tydliga, det tror jag skadar politiken, säger Anna Kinberg Batra till Dagens Nyheter.

– Vi har haft en diskussion om missnöje, det politiska spelet och missnöjet som breder ut sig i USA och runt om i Europa. Men vi har haft för lite diskussion hur Sveriges problem ska lösas och hur vi moderater kan lösa dem med reformer och alliansen. Den diskussionen känner jag att många väljare efterfrågar, för det är den som man tar ställning till nästa år i valet och den ser jag väldigt mycket fram emot att föra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaternas kris

Mer i ämnet