Anna misstänker att hennes adoption inte gick rätt till

Publicerad

Anna Bohrn, projektledare för Chileadoption.se, kan vara ett av de tusentals barn som stulits för att sedan adopteras bort.

– Sanningen måste fram. Om det är en kvinna på andra sidan jorden som behöver upprättelse, ska hon ha det nu.

Fram tills nyligen har Anna Bohrn, projektledare för Chileadoption.se, trott att hon hittades övergiven i en park i Temuco när hon var tio månader.

– Jag har alltid tänkt ”vilken tur att jag har blivit räddad”, säger hon.

Men i en chilensk brottsutredning framkommer det att Anna Bohrn är ett av de tusentals barn som adopterats från Chile, men förmodligen utan de biologiska föräldrarnas medgivande. I augusti i år fick hon veta att historien om att hon skulle ha blivit övergiven inte stämmer.

– De dokument som jag har fått ut i år säger att jag kom in till sjukhuset med en ambulans, jag har varit med om en olycka. Det är två helt skilda historier. Jag får ny identitet trots att jag redan hade en. Snabbt därefter kommer jag till Sverige.

Under onsdagen meddelade regeringen att de tillsätter en utredning som ska se över hur Sverige har hanterat internationella adoptioner från bland annat Chile och Kina genom åren. Beslutet om utredningen kommer efter en lång tids kritik mot hur internationella adoptioner till Sverige gått till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.