Anne Ramberg och Thomas Bodström. Foto: Ulf Palm/Marcus Ericsson/TT

Thomas Bodström om Claes Borgström: ”En fin människa som alltid var engagerad i allt han gjorde”

Uppdaterad
Publicerad

En förebild och en person med mycket integritet, så beskriver Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare i Advokatsamfundet, Claes Borgström.
Enligt vännen och tidigare kollegan Thomas Bodström avled Borgström i covid-19.
– Det är väldigt sorgligt. Claes var en av Sveriges absolut bästa brottmålsadvokater, men också en fin människa som alltid var engagerad i allt han gjorde, säger Bodström.

Claes Borgström hade många uppmärksammade fall på sitt bord. Han var försvarsadvokat åt Thomas Quick och målsägandebiträde åt de två kvinnorna som anklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange för sexuella övergrepp.

Borgström var också Sveriges första manlige jämställdhetsombudsman och han var även engagerad politiskt i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Avled i covid-19

Under fredagskvällen kom beskedet att Claes Borgström avlidit. Han blev 75 år gammal.

Advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström drev mellan 2007 och 2014 en advokatbyrå tillsammans med Borgström. Han säger att han fick beskedet tidigare under fredagen och att Claes Borgström avled i covid-19.

– Jag har vetat att han varit sjuk ett par veckor. Och att han antagligen kan ha blivit sjuk på en begravning som vi var på. Det var sista gången vi träffades och jag hörde att han blivit sjuk några dagar efter det.

”Det är väldigt sorgligt”

Thomas Bodström säger att han och Claes Borgström fick ett fint möte på begravningen.

– Det är väldigt sorgligt. Claes var en av Sveriges absolut bästa brottmålsadvokater, men också en fin människa som alltid var engagerad i allt han gjorde.

– Jag har känt honom i 30 år, sedan jag gick ut juristlinjen och började arbeta för honom. Han var min arbetsgivare, mentor, kollega och nära vän. Vi har inte arbetat ihop de sista åren men jag kommer minnas honom för alla de här åren.

Också Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare i Advokatsamfundet, minns Claes Borgström med värme.

– Det berörde mig starkt när jag fick höra det av en kollega som jobbat nära Claes. Han och jag hade ofta olika uppfattningar om saker, till exempel Quickrättegången. Men vi hade ändå varma diskussioner och han kunde skilja mellan sak och person. Han hade mycket integritet.

”Tillhörde inte den bekväma skaran”

Hon beskriver Claes Borgström som en förebild, som var respekterad bland kollegor.

– Han var en förebild för många, han slogs för sina klienter och var orädd. Han tillhörde inte den bekväma skaran, utan sa alltid vad han tyckte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer