Lööf stänger dörren för energiuppgörelse

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets ledare Annie Lööf gästade i dag SVT:s ”Rakt på”, där hon intervjuades av Pontus Mattsson.

Lööf började dock med att tala om Centerpartiets och alliansens valförlust. Hon tror att regeringsbördan till slut blev för tung för allianspartierna.

– En självklar slutsats är att det tär att regera, säger Annie Lööf.

Läget efter valet 2014

Fusion med FP?

Pontus Mattsson lyfte upp att det många gånger har spekulerats om att de numera mindre partierna Centerpartiet och Folkpartiet skulle gå ihop till ett enda liberalt parti. Annie Lööf ser dock inte det som ett troligt framtidsscenario.

– Jag tror inte det. Vi är olika partier. Vi är två liberala partier, men anledningarna till att vi staratde en gång i tiden skiljer sig åt. Vi har olika partikulturer. Där finns det ingen samsyn, säger Annie Lööf.

”SD-väljarna känner sig svikna”

Sverigedemokraternas framgångar i det gångna valet, där de valdes till riksdagens tredje största parti, tror Annie Lööf har sin förklaring i att många känner sig svikna av det övriga politiska etablissemanget.

– 13 procent av svenska folket är inte rasister. Sedan är det upp till var och en som röstat varför de valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.

Centerledaren tror att det främst är pensionärer och människor i gles- och landsbygd som har gått över till SD, och lyfter fram satsningar på landsbygden för att möta deras önskningar.

– De upplever att samhället har glömt bort deras livssituation, säger Annie Lööf.

Ser svårigheter med att lita på Löfven

Statsminister Stefan Lövfen har många gånger sträckt ut en hand till både Centern och Folkpartiet, i hopp om samarbete över blockgränserna i vissa sakfrågor i riksdagen. Ett av ämnena är energipolitiken, där även Annie Lööf tidigare har öppnat för en uppgörelse. Efter regeringens övernskommelse med Vänsterpartiet om vinster i välfärden, som innebar ett avbrott från den tidigare friskoleuppgörelsen, har dock samarbetsklimatet blivit mycket kyligare.

– Om han bryter detta, hur ska jag kunna lita på Stefan Löfven i framtiden? Politik bygger ju faktiskt på förtroende, säger Annie Lööf.

Hon betonar att hon nu ser det som mycket svårt att kunna lita på regeringen och Löfven inför nya överenskommelse, och att en blocköverskridande energiuppgörelse därför med stor sannolikhet inte kommer att bli av.

Ett kategoriskt nej kan ändå bli ett ja

SVT:s politiske kommentator Margit Silberstein ser ett rejält försämrat förhandlingsläge för Stefan Löfvens regering.

– Annie Lööf fortsätter alltså att avvisa Stefan Löfvens utsträckta hand. Samtidigt är Centern det parti som i sak kanske skulle kunna komma överens med regeringen om energipolitiken. Men regeringens besked om vinster på skolans område har försämrat ett redan dåligt samarbetsklimat mellan regeringen och de borgerliga partierna, säger MArgit Silberstein.

Samtidigt, påpekar hon, är det svårt att med säkerhet helt uteslutna någonting i den rådande situationen.

– Annie Lööf har också också påpekat att Miljöpartiet och Socialdemokraterna måste bli eniga sinsemellan om kärnkraften innan de begär samarbete med andra. Men få saker är huggna i sten i det svåra parlamentariska läge som råder efter valet. Så ett kategoriskt nej kan bli ett ja när det har gått en tid, säger Silberstein.

Kan rösta mot ”pysselsättningsjobb”

Nästa vecka lägger S-MP-regeringen sin nya bugdetproposition i riksdagen. Annie Lööf utesluter inte att hon och de andra allianspartierna kommer att rösta mot vissa punkter i budgeten, enligt den praxis hon menar att Socialdemokraterna i opposition införde under den förra mandatperioden.

– Finns det vissa saker vi inte kan leva med i vänsterregeringens förslag kommer vi inom alliansen att fundera på om vi ska rösta mot det.

Särskilt lyfter hon fram S förslag om traineejobb. Annie Lööf anser att det syftar till att ”förvara” ungdomar, snarare än att få ut dem på en fungerande arbetsmarknad.

– Det är pysselsättningsjobb.

Ser ingen risk för regeringskris

Allianspartierna kommer samtidigt som regeringen att lägga fram sitt eget budgetförslag i riksdagen. Om Sverigedemokraterna väljer att rösta för den, kommer den att vinna och då orsaka en regeringskris och eventuellt nyval. Annie Lööf tror dock inte att SD kommer att rösta för en alliansbudget, som innehåller förslag som inte SD håller med om, bara för det politiska spelets skull.

– Då gör det det bara för att skapa kaos och regeringskris. Det är inte värdigt ett parti som vill framstå som seriöst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet