Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Analys: Annie Lööf och Jan Björklund straffas av väljarna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Centerpartiet och Liberalerna spelar ett högt spel i regeringsfrågan. Både Annie Lööf och Jan Björklund straffas nu av väljarna, visar Novus förtroendebarometer för partiledarna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Enligt förtroendeundersökningen, som omfattar 1 047 intervjuer, minskar väljarnas förtroende kraftigt för både Annie Lööf och Jan Björklund.

Läget är omvänt för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som klättrar från en sjundeplats till en delad förstaplats i förtroendeligan.

Regeringsbildningen

Medvinden i valrörelsen och hennes agerande under regeringsbildningen är sannolikt de viktigaste förklaringarna.

Tankeställare för C och L

Dagens förtroendebarometer är en tankeställare för både Centerpartiet och Liberalerna. De har en nyckelroll i regeringsbildningen och har under hösten röstat nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson som statsminister.

Uppenbart har varken Annie Lööfs eller Jan Björklunds agerande ingett förtroende bland väljarna. På annat sätt kan inte Novus förtroendebarometer tolkas. Regeringsbildningen är det enda politikerna har ägnat sig åt denna höst.

Lööf hamnar efter Åkesson

Annie Lööf som länge låg i topp i förtroendelistan rasar nu från andra till femte plats. Mest smärtsamt för henne är nog att hon också hamnar efter Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Både Annie Lööf och Jan Björklund tappar sju procentenheter vardera i förtroende. För Björklund innebär det att han halkar ner till en sjunde plats. Bara Miljöpartiets båda språkrör, som alltid ligger i botten och har rekordlågt förtroende, ligger efter honom.

Den här förtroendemätningen innebär att både Centerpartiet och Liberalerna tänker sig för en extra gång innan de medverkar till att driva fram ett extraval. Med minskat förtroende blir det svårare för partierna att driva en framgångsrik valrörelse.

Busch Thor stora vinnaren

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är den stora vinnaren i Novus förtroendebarometer. Förtroendet för henne ökar med 13 procentenheter. Av de tillfrågade svarar 33 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för henne.

Därmed hamnar Ebba Busch Thor på en delad förstaplats med Stefan Löfven (S). Han har stärkt sitt förtroende något under höstens turer i regeringsfrågan. Huvudmotståndaren Ulf Kristersson (M) tappar dock något, och förlorar förstaplatsen, men behåller ändå en position strax efter de båda i topp.

Fortsatt kris för MP

Också Jimmie Åkesson backar något, men i och med att Annie Lööf tappar desto mer går SD-ledaren in på en fjärdeplats i förtroendeligan.

Läget är fortsatt krisartat för Miljöpartiets båda språkrör som är parkerade i botten av listan, långt efter de övriga partiledarna. Ska Miljöpartiet lyckas vända den nedåtgående trenden lär partiet behöva byta ut både Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Nedgången i förtroende för dem har fortsatt under hösten.

Sprickan i Alliansen allt djupare

En annan aspekt är att sprickan inom Alliansen återspeglas allt tydligare i förtroendet för alliansledarna. Det är en konsekvens av den uppslitande processen kring regeringsbildningen där splittringen blivit allt djupare mellan å ena sidan Moderaterna och Kristdemokraterna och å andra sidan Centerpartiet och Liberalerna.

Enligt förtroendeundersökningen har till exempel Moderaternas och Kristdemokraternas väljare stort förtroende för Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor, men lågt förtroende för Annie Lööf och Jan Björklund.

Förtroendet bland alliansväljare för Ebba Busch Thor är en vattendelare. Centerpartiets och Liberalernas väljare har lågt förtroende för henne, medan M- och KD-väljare har stort förtroende. En viktig förklaring till hennes kraftiga uppgång generellt är att hon också åtnjuter stort förtroende bland SD-väljarna.

Tröst för Annie Lööf

En tröst för Annie Lööf är att hon fortfarande är den partiledare som har störst förtroende på båda sidor av blockgränsen. Var tredje alliansväljare och var tredje rödgrön väljare har förtroende för henne.

På ett övergripande plan är förtroendet numera generellt lågt för svenska partiledare. Samtliga har i denna undersökning ett negativt balansmått, dvs fler väljare misstror dem än har förtroende för dem.

Det är både ett underbetyg och ett varningstecken. Höstens turbulens kring regeringsfrågan har uppenbart skadat tilltron till landets ledande politiker. I förlängningen innebär det minskat förtroende för det politiska systemet och kan också skada tilltron till hela demokratin. En allvarlig utveckling som samtliga svenska partiledare behöver fundera på en extra gång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet