Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Jessica Gow/TT

Analys: Lööf största förloraren på regeringsbildningen

Publicerad
Analys ·

Förtroendet för partiledarna har minskat kraftigt under den utdragna regeringsbildningen. Störst är raset för C-ledaren Annie Lööf. Men KD-ledaren Ebba Busch Thor går mot strömmen och ökar sitt förtroende kraftigt bland väljarna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Novus förtroendebarometer visar tydligt att partiledarna tagit ordentligt med stryk i opinionen efter höstens och vinterns många försök att bilda regering. Dagens barometer kan därmed ses som ett bokslut för partiledarna efter den process som ledde fram till att Sverige först fyra månader efter valet fick en ny regering.

Jämför man med Novus förtroendebarometer i augusti 2018, alltså innan regeringsbildningen inleddes, är det endast två partiledare som har ökat sitt förtroende bland väljarna.

Regeringsbildningen

Statsminister Stefan Löfven har ökat från 31 procent till 34 procent medan KD-ledaren Ebba Busch Thor gått framåt kraftigt, från 20 procent i augusti till hela 31 procent i januari. Därmed är utan tvekan Ebba Busch Thor den stora opinionsmässiga vinnaren på regeringsbildningen.

För övriga partiledare är den senaste förtroendebarometern dyster läsning. Värst är läget för C-ledaren Annie Lööf, som i augusti låg på andra plats i Novus förtroendebarometer på 33 procent. Nu har hon rasat till 21 procent.

Liberaler tappar

Också Liberalernas partiledare Jan Björklund har tappat stort i förtroende, från 24 procent i augusti till 15 procent i januari. Endast Miljöpartiets båda språkrör har idag ett lägre förtroende bland svenska väljare.

Det finns sannolikt flera förklaringar till att just Annie Lööf och Jan Björklund tappat så stort i förtroende sedan i augusti. En förklaring kan vara att de upplevts som huvudansvariga för att flera försök att bilda regering har misslyckats. Deras närmande till Socialdemokraterna har också lett till att förtroendet för dem bland borgerliga väljare har minskat.

Moderaternas knäck

Men också moderatledaren Ulf Kristerssons trovärdighet har fått sig en allvarlig knäck under regeringsbildningen. I augusti hade 35 procent av svenska väljare ganska eller mycket stort förtroende för honom. I dag är den siffran nere på 26 procent. Kristersson oförmåga att hålla ihop Alliansen, partiets olika budskap om Sverigedemokraterna och den tilltagande splittringen mellan de borgerliga partierna ser alltså ut att ha drabbat moderatledaren.

Faktum är att svenska väljare idag har lika stort förtroende för Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (26 procent) som för Ulf Kristersson. Det beror inte på att förtroendet ökat för Sjöstedt, även han har tappat förtroende sedan augusti (29 procent). Huvudförklaringen är i stället att Kristersson tappat så mycket mer.

Åkesson tappar

Intressant i Novus förtroendebarometer är att inte heller Jimmie Åkesson (SD) gått framåt under regeringsbildningen. Även han tappar förtroende från 29 procent i augusti till 23 procent idag.

Tvärtemot vad vissa förutsåg under hösten har alltså inte Jimmie Åkesson blivit någon vinnare på trasslet kring regeringsfrågan, i alla fall inte hittills.

MP i botten

Att Miljöpartiets båda språkrör ligger i botten av förtroendeligan är inget nytt. Där brukar de ligga. Och förtroendet för dem har heller inte påverkats särskilt mycket under den långa regeringsprocessen. Isabella Lövin har tappat från 13 procent i augusti till 12 procent i januari. För Gustav Fridolin är motsvarande siffror 12 respektive 11 procent.

Den stora skillnaden ligger i stället i att övriga partiledare tappat så stort i förtroende och att avståndet ner till de båda språkrören nu är betydligt mindre än i augusti. L-ledaren Jan Björklund till exempel ligger nu endast tre procentenheter över Isabella Lövin.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att den utdragna regeringsbildningen allvarligt skadat förtroendet för flera partiledare. Endast två av åtta partiledare uppvisar idag ett ökat förtroende jämfört med augusti. Vilka återverkningar detta får för väljarströmmarna är ännu för tidigt att dra några säkra slutsatser om. En sak är dock klar. Ju lägre förtroende en partiledare har, desto svårare blir uppgiften att övertyga väljarna om den egna politiken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet