Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Ännu ett bevis för hur allvarlig skandalen bedöms vara

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Avskedandet av Maria Ågren som generaldirektör vid regeringskansliet är en logisk konsekvens av IT-skandalen vid Transportstyrelsen.

Hon har medvetet brutit mot lagar som ska skydda rikets säkerhet. Det innebär att hon ”grovt åsidosatt sina åligganden mot regeringen”, menar Statens ansvarsnämnd.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Att en generaldirektör avskedas på detta sätt är unikt i Sverige, i alla fall i modern tid. När generaldirektörer petas från sina uppdrag brukar de normalt få behålla tjänsten medan de i kulisserna ägnar sig åt andra uppdrag, ofta utredningar.

I det här fallet anser Statens ansvarsnämnd att Maria Ågrens agerande är så graverande att hon alltså bör avskedas helt och hållet från sin statliga tjänst. Det är ännu ett bevis för hur allvarlig IT-affären vid Transportstyrelsen bedöms vara. Det är också ett uttryck för ett ansvarsutkrävande av en statlig topptjänsteman, som inte tillhör det normala i Sverige.

IT-skandalen

Slapp syn på säkerhet kan få uppryckning

Andra statliga toppchefer tar sig nog efter detta en extra funderare om vilka kontroversiella beslut de kan ha medverkat i. Och den tidigare ibland slappa synen på IT-säkerhet vid svenska myndigheter lär nog få sig en rejäl uppryckning. Oroliga IT-chefer som tidigare avfärdats som alltför alarmistiska lär få betydligt större genomslag i ledningsgrupperna efter händelserna vid Transportstyrelsen.

Samtidigt kan man med dagens beslut konstatera att IT-skandalen nu skördar ännu ett offer. Visserligen har Maria Ågren redan blivit av med uppdraget som chef för Transportstyrelsen, men när hon nu också avskedas från sin tjänst som generaldirektör mister hon sannolikt också sina ekonomiska förmåner.

Tidigare har såväl förra infrastrukturministern Anna Johansson som förre inrikesministern Anders Ygeman tvingats avgå ur regeringen på grund av den här skandalen. Också statsministerns närmaste statssekreterare Emma Lennartsson har avgått sedan det visat sig att hon deltagit i möten där IT-affären tagits upp.

Fler kan dras in i granskningen

Samtidigt fortsätter riksdagens konstitutionsutskott KU granskningen av regeringens agerande i samband med händelserna vid Transportstyrelsen. Här riskerar också statsminister Stefan Löfven att hamna i skottgluggen.

Men fokuset kan även vidgas till företrädare för den förra borgerliga regeringen. Redan då gjordes nämligen avsteg från säkerhetsrutinerna vid Transportstyrelsen.

Uppenbart att är att den här IT-skandalen kommer att fortsätta att röra om i svensk politik under överskådlig tid.

LÄS MER: Maria Ågren avskedas

LÄS MER: Unikt beslut att avskeda Ågren

LÄS MER: Få koll på skandalen

LÄS MER: Så avslöjade SVT IT-skandalen

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

IT-skandalen

Mer i ämnet