Trots insatserna – många ovaccinerade i vissa områden

Uppdaterad
Publicerad

Trots riktade insatser under hösten för att få fler att vaccinera sig mot covid är andelen som tagit sin första spruta fortsatt låg i flera områden i landet. Det visar en sammanställning SVT gjort utifrån Folkhälsomyndighetens statistik.

Folkhälsomyndigheten har delat upp Sverige i knappt 6 000 mindre områden. I sex procent av de områdena, 340 stycken, är vaccinationsgraden lägre än 70 procent. Det är förbättring jämfört med tidigare i höst då tio procent av områdena inte hade nått 70 procent vaccinerade med minst en dos.

– Så länge andelen vaccinerade ökar är man ju på väg i rätt riktning, sen kan man alltid göra mer. Men regionerna försöker hela tiden skruva på det här och anpassa insatserna efter det behov som finns lokalt, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Inte ens hälften vaccinerade i vissa områden

Lägst ligger vissa av områdena i stadsdelarna Rinkeby i Stockholm, Rosengård i Malmö och Gårdsten i Göteborg där inte ens hälften är vaccinerade. Men det finns också områden där andelen vaccinerade ökat kraftigt under hösten, Tjärna ängar i Borlänge till exempel har gått från 49 till 67 procent vaccinerade.

SVT:s genomgång visar att det ofta är socioekonomiskt utsatta områden som har lägst andel vaccinerade. Bland de områden som har max 70 procent vaccinerade finns till exempel mer än hälften i områden som finns med på polisen lista över utsatta.

– När man undersöker detta så är det ännu väldigt många som är oroliga, man har frågor och man behöver få information från någon som man har förtroende för och det är ju förstås ett väldigt personalintensivt arbete, säger Emma Spak vid SKR.

Riktade insatserna ska fortsätta

SKR konstaterar i sin senaste månadsrapport kring vaccinationsarbetet att insatserna för att nå ovaccinerade kräver mycket resurser per given dos. Men enligt Emma Spak finns inga planer på att minska de riktade insatserna, trots att det övriga vaccineringsarbetet med den tredje dosen till fler grupper nu gått in i en ny fas.

Så gjordes undersökningen

SVT har tittat på statistik framtagen av Folkhälsomyndigheten och SCB över vaccinationstäckningen för 18 år och äldre. I uppdelningen är Sverige indelat i 5 984 mindre delar, så kallade demografiska statistikområden (DeSO). Dessa områden är inte det samma som exempelvis en stadsdel. En stadsdel kan bestå av en eller flera ”DeSO” områden. En eller flera stadsdelar kan också vara en del av ett ”DeSO” område. Jämförelsen är gjord med statistik från den 3 september och 23 november 2021.

Fakta

Vår sammanställning visar att andelen områden där 30 procent eller fler är ovaccinerade har minskat från 10 till 6 procent under hösten. Andelen vaccinerade med minst en dos är fortsatt lägre än 70 procent i 340 statistikområden. Dessa områden är ofta socioekonomiskt utsatta, till exempel återfinns mer än hälften av de områdena på polisens lista över utsatta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.