Julian Assange talar vid Ecuadors ambassad. Foto: Peter Nichollspe, Reuters

Assange: ”En stor seger”

Uppdaterad
Publicerad

Även om förundersökningen mot Julian Assange läggs ned så är det fortfarande oklart om Wikileaksgrundaren kommer att lämna Ecuadors ambassad i London. Enligt Assanges advokat vill han söka politiskt asyl i Frankrike.
– Det här är en stor seger för mig och FN:s system för mänskliga rättigheter, säger Julian Assange.

På fredagen kom beskedet att överåklagare Marianne Ny lägger ned förundersökningen om misstänkt våldtäkt mot Wikileaksgrundaren Julian Assange. Hon anser att alla möjligheter att driva utredningen framåt är uttömda.

LÄS MER: Åklagaren lägger ned utredningen

Det är fortfarande oklart om Assange kommer att lämna Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt 2012 för att slippa bli utlämnad till Sverige.

Strax efter åklagarkammarens besked meddelade den brittiska polisen att Assange kommer att gripas om han lämnar Ecuadors ambassad. I ett pressmeddelande skriver Londonpolisen att rätten Westminster Magistrates' Court har utfärdat en arresteringsorder för Assange för att han underlåtit att överlämna sig till brittiska polisen den 29 juni 2012, och att man är förpliktigad att utföra ordern om han lämnar ambassade

Enligt uppgifter från Juan Branco, en av Julian Assanges advokater, kommer Assange nu söka politiskt asyl i Frankrike, rapporterar Telegraph.

LÄS MER: Elisabeth Massi Fritz: Min klient är chockad

”Riskerar bli utlämnad”

Julian Assanges försvarsadvokat Per E Samuelsson.

Per E Samuelson säger att Assange från svensk sida nu kan lämna ambassaden, men att de brittiska myndigheterna anser att han brutit mot borgensvillkoren när han lämnade sin husarrest och sökte politisk asyl hos Ecuador.

– Jag tror att det här är frågor som kommer att lösas ganska snabbt. Jag tror att han kommer att kunna lämna ambassaden. Risken är dock att USA begär honom utlämnad, säger han till SVT Nyheter.

”Jagas av USA”

Samuelson menar att Assange fortfarande jagas av USA, på grund av att Wikileaks publicerat tusentals hemliga militära och diplomatiska dokument.

Per E Samuelson uppger för TT att Assange har bett honom att undersöka möjligheterna att inleda en stämning mot svenska staten. Det handlar inte om pengar utan om upprättelse, menar advokaten.

LÄS MER: Fallet Assange – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet