Söndagens attentat skedde på kvällen, svensk tid, och riktade sig mot turistanläggningen Le Campement Kangaba, en lyxresort i Dougourakoro, strax utanför huvudstaden, som är populär bland utlänningar boende i Mali. Foto: TT

Saknad svensk i Mali återfunnen av Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska Försvarsmakten meddelar att en av deras anställda saknas efter ett attentat utanför Malis huvudstad på söndagen.

En svensk som just nu tjänstgör vid Försvarsmaktens styrka i Mali anmäldes som saknad under måndagen, efter ett attentat utanför Malis huvudstad Bamako under söndagen, uppgav Försvarsmakten i ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen.

Efter söndagens attentatet genomförde Försvaret enligt sina rutiner en inventering av sin personal på plats, och upptäckte då att man inte lyckades få kontakt med en av sina anställda som tjänstgör i Bamako.

LÄS MER: Attack mot resort nära Malis huvudstad

Återfanns senare under dagen

Personen hittades välbehållen senare under dagen, uppger Försvarsmakten i ett nytt pressmeddelande vid 13-tiden på måndagen svensk tid.

Försvarsmakten har i nuläget inga ytterligare uppgifter kring omständigheterna för vare sig försvinnandet eller återfinnandet.

– I nuläget har vi inte det. Vi inväntar ytterligare information ifrån Mali, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Ska vara vid god hälsa

Tengroth kan dock bekräfta att personen efter omständigheterna mår bra, och att personens anhöriga är underrättade.

Försvarsmakten har överlag varit sparsamma med uppgifter kring svenskens försvinnande.

– När något sådant här inträffat vill vi hålla korten rätt tätt intill kroppen, förklarar Jesper Tengroth.

Två döda i gisslandrama under söndagen

Söndagens attentat skedde på kvällen, svensk tid, och riktade sig mot turistanläggningen Le Campement Kangaba, en lyxresort i Dougourakoro, strax utanför huvudstaden, som är populär bland utlänningar boende i Mali.

Två personer miste livet och ett tiotal skadades i ett gisslandrama, varefter fyra gärningsmän dödades av säkerhetsstyrkor. Nära 40 personer ska sedan ha fritagits, enligt en regeringstalesperson.

Svensk FN-insats

Flera jihadistiska rörelser bedriver sedan 2012 väpnad kamp mot Malis regering. 2013 initierades en fredsbevarande FN-insats, i vilken personal från svenska Försvarsmakten ingår, för att stabilisera situationen i det västafrikanska landet.

Attacker liknande söndagens har förekommit förr. I november 2015 gick beväpnade män till angrepp mot personal och gäster på lyxhotellet Radisson Blu i Bamako. I den attacken, som terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim tog på sig, dödades 20 personer varav 14 utlänningar.

Enligt Malis regering ligger ”misstänkta jihadister” bakom även söndagens attack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.