Eva tvingades äta sin lunch i trappuppgångar

Uppdaterad
Publicerad
Omöjliga arbetstider med långa transporter.

– Jag vill inte berätta vem jag är för jag är rädd för repressalier. Hon kallar sig Eva och är undersköterska, men har egentligen ett annat namn som hon vill skydda.

Eva skulle egentligen ställa upp på en intervju, filmad bakifrån, men hon blev orolig för att ändå kunna kännas igen, så hon valde att bara låta sig intervjuas över telefon.

Långa transporter

Eva berättar om en anställning med omöjliga villkor. Hon blev lovad 75 procents tjänstgöring, men det ändrades till halvtid mot hennes vilja. Hon förväntades själv jobba upp klienter så att hon skulle kunna fylla ut anställningen till 75 procent, något som hon upplevde som omöjligt. Hennes schema var mycket pressat och arbetstiden rann ofta iväg i långa transporter.

– Jag kunde åka flera mil till ett ställe för att arbeta och sedan ta bilen tillbaka, säger Eva. Hennes ersättning för restiden var bara fem minuter.

– De drog bort all annan restid, så du kan tänka dig hur mycket restid som försvann där.

Uppsagd efter protester

Evas schema var upplagt så att företaget skulle få så många debiterbara timmar som möjligt och för Eva innebar det att rasterna och lunch fick improviseras.

– Det är inte så roligt att stå ute i snön eller i en trappuppgång och äta sin macka och dricka någonting.

Eva protesterade och blev uppsagd efter provtjänstgöringen, något som hon inte sörjer. Hon visste knappt vilka som var hennes arbetskamrater eftersom det aldrig var några personalmöten eller annan personalvård.

– Det var ingen dans på rosor. Jag tänker på de stackars anställda som är kvar i företaget, hur de får kämpa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer