Flera svenskar jobbar och pluggar hemifrån på grund av coronapandemin. Att fler är hemma kan vara en faktor som påverkar inbrottsstatistiken positivt. Foto: Jessica Gow / TT

Antalet anmälda bostadsinbrott minskar i hela landet

Publicerad

Även i april minskade antalet anmälda brott, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. En kategori som minskade kraftigt var bostadsinbrott.
– Vi hoppas såklart att det fortsätter såhär, säger Damir Celebic vid Nationella operativa enheten.

I mars var antalet anmälda bostadsinbrott ”relativt oförändrad” enligt Brå. Men i april minskade den med 22 procent jämfört med i april 2019. Den nedåtgående trenden syns i samtliga regioner i den preliminära statistiken (se faktaruta nedan).

Totalt anmäldes 234 färre fall än samma månad i fjol.

”Det skulle kunna vara en konsekvens av pandemisituationen, men det är ännu för tidigt att dra någon säker slutsats.”, skriver Brå.

”Två saker som borde påverka”

Antalet bostadsinbrott har minskat de senaste åren. Damir Celebic, verksamhetsutvecklare för mängdbrott vid Nationella operativa enheten, är försiktig när han kommenterar Brås siffror och säger att man får följa utvecklingen.

– Folk är hemma mer och det är försämrade möjligheter för internationella brottsnätverk att begå stölder och förflytta sig runt i Europa. De två sakerna tillsammans borde påverka. Sen finns det alltid regionala avvikelser, säger han:

– Rent naturligt så borde tillfällen till brott minska, och med det anmäld brottslighet.

Kraftig minskning av anmälda fickstölder

Bostadsinbrott går under kategorin stöldbrott där minskningen av antalet anmälda brott var störst, 5 891 färre fall jämfört med samma månad i fjol.

Gällande till exempel fickstölder har anmälningarna minskat med 66 procent.

– Människor är inte lika mycket på stan helt enkelt. Det är rimligt att anta att det kan bero på att man träffas mindre i offentligheten, säger Stina Söderman, statistiker vid Brå.

Preliminär statistik för antal anmälda inbrott i lägenhet eller villa för april 2020, jämfört med antalet anmälningar i april 2019

Region Bergslagen
65 anmälningar, 24 färre än april 2019, minskning med 27 procent

Region Öst
66 anmälningar, 11 färre än april 2019, minskning med 14 procent

Region Nord
46 anmälningar, 13 färre än april 2019, minskning med 22 procent

Region Mitt
53 anmälningar, 42 färre än april 2019, minskning med 44 procent

Region Stockholm
225 anmälningar, 68 färre än april 2019, minskning med 23 procent

Region Väst
170 anmälningar, 35 färre än april 2019, minskning med 17 procent

Region Syd
200 anmälningar, 41 färre än april 2019, minskning med 17 procent

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet