Foto: TT.

Antalet båtmotorstölder ökar i landet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet båtmotorstölder fortsätter att öka i Sverige och hitillis i år har stölderna ökat med cirka 30 procent. Störst är ökningen i region syd.

– För två dagar sedan hade vi en motorbåt som åkte här mellan bryggorna och tittade på båtar. Men sedan var det en medlem som tog kort på dem, då försvann de väldigt snabbt här ifrån. Vi misstänker att det var något på gång, säger Lars Axelsson vaktchef på Södertälje båtsällskap.  

Siffror från Brottförebygganderådet visar att antalet båtmotorstölder ökar i Sverige. Under första halvåret i år polisanmäldes 1.079 stulna båtmotorer. Det är en ökning med cirka 30 procent jämfört med samma period i fjol, då polisanmäldes 827 stulna motorer. Störst är ökningen i region syd.    

– Det är mycket lukrativt illegal verksamhet att stjäla båtmotorer och oftast gå det till så att att man stjäl båten kör den åt sidan och en bit och skär loss motorn. Alternativ att man skär motorn på plats, säger Göran Bolinder chef för sjöpolisen.

”Märk upp båtmotorn”

Enligt polisen är de organiserade ligor som stjäl båtmotorer, sedan forslas de till östeuropa och säljs vidare. På senare tid är Södertälje båtsällskap förskonade från båtmotorstölder, där jobbar man förebyggande.

– Ofast så har vi bra säkerhetssystem med staket och lås. Samtidigt har vi vakter på området, varje dag året runt, säger Lars Axelsson som är vaktchef på Södertälje båtsällskap.  

– Ett bra sätt att försvåra stölderna är att man har sin båt på bevakade båtklubbar, att man märker upp båten och framförallt båtmotorn på något sätt. Det finns bra märksystem genom försäkringsbolagen, vilket gör det mycket lättare för oss och utländsk polis att identifiera båtmotorerna om vi sedan hittar dem, säger Göran Bolinder chef för sjöpolisen

Faktaruta: Antalet anmälda båtmotorstölder

Visa

Jan – Jun 2016

Region Nord 53

Region Mitt 75

Region Stockholm 358

Region Öst 147

Region Väst 198

Region Syd 176

Region Bergslagen 72

Jan – Jun 2015

Region Nord 32

Region Mitt 51

Region Stockholm 300

Region Öst 95

Region Väst 189

Region Syd 90

Region Bergslagen 70

Källa: Brottsförebygganderådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer