Antalet intensivvårdade covidpatienter har sjunkit stadigt sedan slutet av april. I dag var första gången antalet var under 300 personer sedan 31 mars. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Antalet IVA-vårdade är nu under 300

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens presskonferens var första gången som Socialstyrelsen kunde berätta att antalet personer som intensivvårdas för covid-19 är under 300. Senast det skedde var den 31 mars.

Kurvan för IVA-vårdade är den som tydligast visar trenden i Sverige har statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare sagt, och att det därför är glädjande att den går åt rätt håll.

De första coronapatienter som behövde intensivvård registrerades under vecka 10 i första halvan av mars. Sedan gick kurvan brant uppåt och landets sjukhus fick utöka platserna och ställa in alla icke nödvändiga operationer för att mäkta med.

Ungefär en månad senare, den 12 april, vårdades över 500 covidsjuka på landets IVA-platser, vilket innebar att i princip samtliga av de 523 ordinarie intensivvårdsplatserna upptogs bara av coronapatienter.

Coronapandemin

”Extrem situation”

Så såg läget ut under nästan en månad och som mest vårdades över 550 patienter i slutet av april. Det var först den 8 maj som Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, kunde berätta att siffran äntligen fallit under 500.

– Att vårda 500 svårt covidsjuka och andra inneliggande sjuka på IVA är en extrem situation för vårdpersonalen, sade hon då.

Det tog sedan bara en vecka innan samma siffra föll under 400 den 15 maj.

Kurvan har planat ut

Den senaste tiden har kurvan för intensivvårdade planat ut och inte gått ned lika snabbt.

Antalet nyinlagda sjönk till under 20 per dag den 13 maj, från toppen på nästan 50 patienter under några dagar i april. Men sedan dess har antalet nya IVA-patienter inte minskat, utan legat på 17 till 19 per dag i genomsnitt i över tre veckor.

Så tog det också tre veckor innan det totala antalet som IVA-vårdas fallit med ytterligare ett hundratal.

– Det vårdas 295 patienter i intensivvården med respirator med covid-19, sade Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall på dagens presskonferens.

Gårdagens siffra var 303 personer.

Långa vårdtider

Ytterligare en ljuspunkt var att Socialstyrelsen i dag för första gången såg mer grönt än rött i sin lägesbild på kort sikt.

De långa vårdtiderna för coronasjuka är en av anledningarna till att sjukvården har haft en såpass tung belastning. Mediantiden för de som har behövt IVA-vård är 20 dagar enligt Socialstyrelsen. Vissa vårdas längre än en månad.

Mer statistik om intensivvårdade covidpatienter hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet