I juli skrev drygt 29 000 personer in sig vid Arbetsförmedlingen, vilket är drygt 13 000 färre än förra året. Foto: Jessica Gow/TT

Antalet långtidsarbetslösa ökar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten har minskat i alla län, samtidigt som antalet långtidsarbetslösa ökar. I slutet av juli var drygt 408 000 personer inskrivna som arbetslösa i Sverige.

Arbetslösheten har minskat till 7,9 procent från 9,2 procent på ett år, vilket motsvarar omkring 70 000 färre arbetslösa jämfört med juli förra året. Även ungdomsarbetslösheten minskade, från 13,4 procent till 10,5 procent.

Det visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik.

190 000 personer är långtidsarbetslösa

Samtidigt har antalet inskriva som arbetslösa, och som varit utan arbete i tolv månader eller mer, ökat med 25 000 personer jämfört med för ett år sedan. Totalt räknas nu närmare 190 000 personer som långtidsarbetslösa.

”Det är positivt att arbetslösheten minskar och att de lediga jobben blir fler. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten och vi har fullt fokus på att förhindra och bryta denna utveckling”, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten minskade under juli

Enligt statistiken minskade arbetslösheten under juli månad i alla län jämfört med samma månad förra året. Lägst är arbetslösheten på Gotland, 5,2 procent, och högst arbetslöshet har Södermanlands län, 10,4 procent. Andra län där arbetslösheten är hög är Skåne och Västmanland, där den ligger på 9,9 respektive 9,8 procent.

I juli skrev drygt 29 000 personer in sig vid Arbetsförmedlingen, vilket är drygt 13 000 färre än förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer