Solen går upp över Dalarna. I dag klockan 11.29 sker vårdagjämningen och landet blir ljusare. Foto: TT

Äntligen! Ljuset tar över dygnet

Uppdaterad
Publicerad

Vårtecknen dyker upp ett efter ett, och på tur står vårdagjämningen som infaller nu.

Fortfarande är det dock vinter i större delen av landet.

Vårdagjämningen inträffar måndag  den 20 mars klockan 11.29.

Detta är tidpunkten då dag och natt är ungefär lika långa över hela jorden. Efter vårdagjämningen står solen högre på himlen och dagen blir längre här på norra halvklotet än på södra halvklotet.

Barfotariter

Förr var den 12 mars en viktig dag – i Bohuslän hörde vissa vårdagsjämningsseder till den här dagen, såsom att springa barfota runt gården och att ta till magi mot loppor och löss. I andra landskap sprang man barfota på andra datum kring vårdagjämningen.

Vårdagjämningen kommer dock att infalla den 20 mars varje år ända fram till skottåret 2048, då den infaller den 19 mars, rapporterar SMHI.

Vår i Umeå

Men vårdagjämningen har direkt ingen meteorologisk betydelse. Enligt SMHI räknas det som vår om dygnsmedeltemperaturen är över 0 grader men under 10 sju dagar på raken.

– I och med att vi har haft lite mildare nu under veckan som gått så har en del platser fått vår. Vi har sedan förut vår i stora delar av Götaland och även upp över bitar av Svealand, och nu har vi också kunnat notera ett par stationer längs Norrlandskusten. Exempelvis så har Holmön utanför Umeå fått vår, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

TV: Se SVT:s meterolog förklara mer i videoklippet

Från ruta ett

Det har dock varit lite kallare sista dygnen, vilket gjort att vissa ställen som var på väg mot vår enligt sjudygnsregeln nu får börja om på ruta ett igen.

– Det är många platser nu som vi hade börjat räkna upp, som vi får börja räkna om nu. Men vi får se vad som händer, det är dagstemperaturer som ligger på plussidan på sina håll även längre norrut på platser som inte fått vår. Men vi har också kalla nätter, säger Marcus Sjöstedt.

Stundande sommartid

Nästa helg går Sverige och resten av Europa över till sommartid och vi får sova en timme mindre.

Fakta: Då är det vår

Om dygnsmedeltemperaturen är över 0 grader men under 10 så kallas det ett dygn med vårtemperatur. Sker detta sju dygn på raken så räknas det som att våren anlände det första dygnet. Även om temperaturen blir lägre efter det, fortsätter det räknas som vår.

Starten på våren får dock inte komma före den 15 februari. Våren brukar normalt anlända till Malmö den 22 februari, Stockholm den 16 mars, Östersund den 11 april och Kiruna den 1 maj.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.