Antroposofiska läkemedel Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Antroposofmedicin är inte läkemedel”

Uppdaterad
Publicerad
Antroposofiska läkemedel kan förbjudas helt, eller införlivas i läkemedelslagstiftningen.

Patienter ska kunna lita på att läkemedel som använd inom svensk sjukvård är dokumenterat effektiva för sitt ändamål. Antroposofiska produkter är inte det, skriver företrädare för Apotekarsocieteten i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Regeringen överväger just nu om antroposofiska läkemedel ska införlivas i läkemedelslagstiftningen. Anledningen är att EU-domstolen slagit fast att medicinerna måste in i lagstiftningen eller helt förbjudas.

Apotekarsocieteten, som verkar för ökad kunskap om läkemedel, avråder kraftigt från detta. Det skulle riskera att urvattna både läkemedelsbegreppet och förtroendet för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, heter det i artikeln.

Antoposofins centrum i Sverige håller till i Järna och Ytterjärna. Rörelsen är Södertäljes största arbetsgivare efter Scania och Astra Zeneca.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer