Apoteksägare får halv miljard i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens läkemedelsbidrag till de privata apoteken kostar staten och kunderna i år närmare en halv miljard kronor. Ett extra stöd som riskkapitalbolagen som äger apoteken egentligen inte behöver.

Orsaken är den så kallade Hägglund-tian, uppkallad efter socialminister Göran Hägglund, som innebär att apoteken får lägga på en tia extra på priset på varje förpackning av läkemedelskopiorna.

Staten betalar

Den regeln kommer i år att kosta en halv miljard kronor. Det framgår av siffror från prisregleringsmyndigheten TLV som SVT tagit del av.

Av den halva miljarden betalar staten det mesta.

Men nu är till och med arkitekten bakom avregleringen av apoteken kritisk.

-Kostnaderna för det allmänna har ökat, säger Lars Reje, Apoteksutredningens ordförande.

-Genom att regeringen valde den här vägen visade man för läkemedelsindustrin att det var okej att höja kostnaderna för läkemedel, säger Reje.

Vinsterna från den höjda vinstmarginalen hamnar hos de stora bolagen som kontrollerar apoteksmarknaden idag.

Det rör sig om tre riskkapitalbolag som med hjälp av bland annat avancerad skatteplanering väntas göra stora vinster på apoteksaffärer. Bland ägarna finns också en lönsam finsk börsjätte.

”Risk ingen ville köpa”

Socialministern försvarar dock systemet.

-Idén med det här är att skapa ett sätt för företagen att etablera sig på marknaden och att kunna fungera där, säger Göran Hägglund.

-Allting syftar ju till att öka tillgängligheten, att öppettiderna blir generösa och att vi får flera apotek så att folk får tag i nödvändiga läkemedel, säger socialministern.

Enligt Göran Hägglund fanns det risk för att ingen ville köpa apoteken när de privatiserades. Därför var Hägglund-tian nödvändig.

Säker business

Men Apoteksutredningens ordförande anser att detta inte stämmer.

-Min bedömning under hela utredningen, grundad på kontakter med riskkapitalister, var att konkurrensen kunde leva på de marginaler som redan fanns i det svenska systemet, säger Lars Reje.

-Det var unisont från deras sida och riskkapitalbolagen hade ju pengar i kassan, säger Lars Reje.

-De var väldigt intresserade att få buda på det här. Det är en säker business. Folket behöver medicin, säger han.

Rapport ha förgäves sökt de riskkapitalister som kontrollerar de privata apoteken.

Knut Kainz Rognerud

knut.rognerud@svt.se

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Över 100 nya apotek

  • Den 1 juli förra året avreglerades apoteksmarknaden, vilket innebar att fler aktörer än Apoteket AB fick äga och driva apotek. Två tredjedelar av cirka 950 statliga apotek såldes.
  • Sedan dess har 108 nya apotek öppnats, varav 31 procent i Stockholms län, 17 procent i Västra Götaland och 14 procent i Skåne och resterande 39 procent i övriga delar av landet. (Andelarna är avrundade vilket ger summa på över 100)
  • Apotek Hjärtat, Doc Morris, Ica Cura och Apoteket AB står bakom de flesta nyetableringar.

Uppgifterna är från september 2010.

Dagens Apotek (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.