Foto: SVT

App gör det enkelt för nyanlända och svenskar att mötas

Publicerad

Appen Welcome är en digital mötesplats som vill göra det enkelt för nyanlända flyktingar och svenskar att mötas och få kontakt med varandra.

– Det är ofta svårt för nyanlända flyktingar och svenskar att få kontakt eftersom det finns få platser där man ses, särskilt om man bor i en storstad. Dessutom kan det vara svårt med språket, säger Emma Rosman en av grundarna till appen Welcome.

Appen är ett av flera initiativ från frivilliga för att svenskar och nyanlända ska kunna träffas. Idén till appen kom i höstas när paret Emma Rosman och Tobias Rosman ville engagera sig som volontärer och vara till hjälp för de många flyktingar som kom till Sverige.

– Vi tyckte det var svårt att veta vad för hjälp som vi kunde bidra med förutom att ge kläder och pengar. Samtidigt såg vi att många av flyktingarna hade en smart telefon. Då kom vi på att vi kunde bygga en app som gjorde det lätt att få direktkontakt med de nyanlända, säger Emma.

”Mötet kan göra skillnad”

Eftersom både Emma och Tobias till vardags jobbade med IT och teknikutveckling var steget inte så stort. Tillsammans med vänner och bekanta utvecklade de appen Welcome, som tagit många obetalda timmar att framställa.

I appen finns olika funktioner bland annat en chatt med automatisk översättare och så en frågespalt där nyanlända kan ställa frågor och svenskar i sin tur kan svara. Ytterligare en funktion är att nyanlända och svenskar kan ses genom inbjudningar. Till exempel på en middag, spela biljard eller bara gå och äta glass tillsammans.

– Jag tror på att mötet mellan människor gör skillnad. Men för att mötet ska bli av måste förutsättningarna vara enkla, annars finns risk att det rinner ut i sanden. Vår förhoppningen är att den här appen också kan hjälpa till att bryta den isoleringen som råder för många som bor på asylboendena säger Emma

Tusentals nedladdningar

Appen har sen lanseringen i julas laddats ner av cirka 9.000 personer och drivs på volontärbasis och det ekonomiska stödet kommer från olika sponsorer.

Utöver appen har man arrangerat större sammankomster för att få nyanlända och svenskar att mötas. Nyligen hölls en dagfest där flera hundra svenskar och nyanlända deltog. Även på en konsthall utanför Stockholm har frivilliga krafter hjälpt till för att göra en heldag för svenska och nyanlända barnfamiljer möjlig.

– När det ges uppstyrda möjligheter att ses då har vi märkt att det är det många som tar chansen. Vi upplever att det finns en stor nyfikenhet på varandra och att det finns en stor vilja att söka kontakt, säger Emma Rosman.

Fler samarbeten på gång

Framöver finns planer på andra sponsrade samarbeten. Till exempel att ordna matkassar till familjer som vill bjuda hem nyanlända på middag. Eller att bjuda på gratis kaffe till de svenskar och nyanlända som vill fika tillsammans.

– Vi tänker att man kan bidra med mycket eller lite och att alla kan göra något. Man kan börja chatta med någon, eller svara på ett par frågor medan man sitter på bussen. Vi ser att det här är ett sätt som kan sänka barriärerna för de som vill engagera sig, säger Emma Rosman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.