Hudratusentals svenskar spåras genom gps via appar i sina mobiler varje dag. Den detaljerade informationen om var du befinner dig säljs sedan vidare, skriver Dagens Nyheter. Foto: Isabell Höjman/TT

Uppgifter om var du är säljs öppet – svenskar spåras digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals personer i Sverige blir gps-spårade via appar i mobilen dygnet runt. Informationen om var du har varit och på vilka tider säljs sedan öppet vidare, avslöjar Dagens Nyheter.

– Det är verkligen obehagligt, säger Björn Sjögren till tidningen, han är en av flera som fått sina uppgifter sålda.

Varje dag blir hundratusentals svenskar spårade genom gps via appar i sina mobiler. Den insamlade och detaljerade informationen säljs sedan öppet på marknaden, vilket de flesta mobilanvändare sannolikt inte vet om. Det avslöjar Dagens Nyheter under tisdagen.

Informationen visar, enligt tidningens granskning, exakt var du har rört dig och hur snabbt du har rört dig med din mobiltelefon. Den skickas sedan till ett utländskt företag och bjuds ut till försäljning som en del av bolagets handel med positionsdata.

Sägs vara anonymt – men stämmer inte

Det finns minst ett tiotal etablerade aktörer på marknaden som säljer data om människors rörelsemönster, enligt tidningen. I sin granskning har DN fått tillgång till en av de databaser som säljs.

Aktörerna beskriver datan som värdefull för att lära sig om hur människor rör sig och var de kan nås med reklambudskap. Ett återkommande löfte i branschen är att all information samlas in anonymt. Men det visar sig nu inte stämma.

”Verkligen obehagligt”

Det är inte namn eller adresser som sparas utan detaljerad information om var personen har rört sig vilket gör det svårt att hålla en människas identitet hemlig, enligt DN. Regelbundna inloggningar på samma platser gör att det går att identifiera personen.

En som har blivit identifierad och fått sina uppgifter sålda är Björn Sjögren, verksamhetschef på Nacka sjukhus, som spårades under flera månader utan att veta om det. I databasen finns gps-koordinater vid bland annat Björns arbetsplats och hem vid exakta tider.

– Det är verkligen obehagligt, säger Björn Sjögren till DN.

Datapunkterna i den här granskningen är inte de samma som trafikdatan från mobiloperatörer som också innehåller information om människors postition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.