Juhlin testar vrakappen. Foto: TT

Appen visar vraken i havets djup

Publicerad

Nu kan din telefon berätta om de mest dramatiska sjöhaverier, och du kan också få se bilder på de förlista skeppsvraken. I vart fall om du befinner dig vid vattnen utanför Ystad.

Ystads kommun och dykaren Patrik Juhlin har tagit fram en app till smarta telefoner, som visar var det ligger vrak.

– Man tar fram kameran och tittar ut över havet, så får man fram vilka vrak som ligger där. Så kan man läsa om vraken också, berättar Patrik Juhlin.

Vraken beskrivs med både text och bilder.

–Vi ville öppna ett fönster och visa för folk. Nu kan vem som helst titta ut över havet och klicka och läsa om vraken.

Visar också spökgarn

Östersjön är fullt av vrak, uppemot 100.000 båtar ligger på havsbottnen. Men hittills har få kunnat se dem. Annat blir det nu, när dykare kan dela med sig av hemligheterna.

– Vi har sett ett behov av att göra något, säger Patrik Juhlin.

Appen visar inte bara vrak utan även mängder av spökgarn, det vill säga rester av fisknät som slängts eller slitit sig och som sitter på vraken. Många fiskar fastnar i näten och dör.

– Vi har sett ett behov av att göra något åt det, och ett sätt är att visa dem i den här appen, säger Patrik Juhlin.

Historien bakom haveriet

  • Appen visar både bilder på vraken och på båtarna innan de förliste. Dessutom finns text att klicka fram som berättar historien om förlisningen.
  • Just nu finns 14 vrak inlagda, alla ligger i vattnen utanför Ystad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.