Unixsystem finns i de flesta servrar i dag. Foto: TT

Är 2038-problemet den nya millenniebuggen?

Publicerad

För 20 år sedan målades millenniebuggen upp som ett systemkritiskt hot. Nu står vi återigen inför en problematik som riskerar att ställa till det i datorernas värld – 2038-problemet.

Problemet uppstår inte förrän den 19 januari år 2038. Men precis som millenniebuggen riskerar det att skapa komplikationer i moderna datorer om det inte åtgärdas i tid.

Tidsräkning i unixdatorer

2038-problemet rör specifikt Unixdatorer som använder processorer med 32 bitar. Det vill säga en relativt vanlig typ av dator som finns i de flesta servrar på internet i dag.

Unixdatorer räknar nämligen tiden i antal sekunder från den första januari 1970. Processorer som arbetar med 32 bitars ordbredd kan bara hantera en viss mängd data. Mer specifikt handlar det om 2 147 483 647 sekunder.

Räknar man 2 147 483 647 sekunder från den första januari 1970 hamnar man på den 19 januari 2038.

När processorn når sin maxkapacitet hoppar tidsräkningen tillbaka i tiden igen – och det är alltså här själva problemet uppstår. Precis som med millenniebuggen kan en eventuell tidsförvirring skapa oförutsedda buggar.

”Ganska lång tid kvar”

Men hur orolig bör man vara?

– Nu är det ganska lång tid kvar till 2038 så vi hinner nog lösa det, säger Måns Jonasson vid Internetstiftelsen.

Nya datorer använder ofta processorer med 64 bitar, och då uppstår inte samma problem. Många har redan börjat byta ut hårdvaran, och fler kommer hinna göra det under de kommande 18 åren.

– Men kanske sitter vi där på nyårsafton 2037 och säger att ”vi borde ha fixat det tidigare”, säger Måns Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.