Foto: SVT

Arbetsförmedlingen pressad när nyanlända ska få arbete

Uppdaterad
Publicerad

När många av det stora antalet asylsökande som kom i fjol fått uppehållstillstånd hamnar Arbetsförmedlingen under press. Personalen drunknar i administration och hinner inte hjälpa till med jobbsökandet.

Förra året fick över 25.000 asylsökande i åldrarna 18-64 år uppehållstillstånd i Sverige. Därtill kommer drygt 17.000 personer i samma åldersgrupper som beviljades uppehållstillstånd i egenskap av anhöriga till dem som fått upppehållstillstånd.

Det handlar alltså om drygt 42.000 personer som ska slussas ut på arbetsmarknaden.

Agenda

Sedan första mars i år är kommunerna tvungna att ta emot dem som fått upphållstillstånd. Detta har nu börjat märkas hos Arbetsförmedlingen, bland annat på kontoret i Spånga centrum i Stockholm. Dit kommer nu bara nyanlända migranter och flyktingar.

Till Stockhom har tidigare nästan bara kommit personer enligt den så kallade EBO-lagen som ger rätt att välja var man ska bo.

Ökning under sommaren

Antalet nyanlända på kontoret i Spånga centrum har ökat kraftigt under sommaren. Arbetsförmedlarna känner frustration inför den ökade arbetsbelastningen. De tycker att uppgiften att hitta jobb åt de nyanlända får stå tillbaka. Nu handlar det om att hinna registrera och betala ut ersättning så att de nyanlända klarar sig.

– Den stora mängden människor som kom 2015 börjar nu komma till oss nu. Det här ett etableringskontor. Vi har hela Stockholm som upptagningsområde, säger arbetsförmedlaren Sara Berggren på kontoret i Spånga.

– Dessutom säger den nya lagen att även Stockholm ska ta emot anvisningsbeonde, inte bara dem som bor i eget boende.

Tidigare tog kontoret emot omkring 200 personer per månad. Nu ska man klara av 900 per månad, berättar Sara Berggren.

Mycket administration

Det stora antalet nyinskrivna gör att Sara Berggren inte hinner göra det hon vill göra.

– Det blir väldigt mycket att bara klara av det allra viktigaste. Att skriva in alla, se till att alla får en plan och att alla får sina ersättningar. Det är i alla fall det viktigaste för personen i början. Om vi hinner försöker vi också uppdatera planerna.

– Det är väldigt mycket administration och väldigt lite det vi vill göra; träffa människor och vara ute på företag, säger Sara Berggren.

Näringsministern i Agenda

När kommer regeringens enkla jobb som ska lösa den skyhöga arbetslösheten bland utrikes födda? Näringsminister Mikael Damberg (S) intervjuas i söndagens Agenda.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Uppehållstillstånd

Under 2015 beviljades 25.086 asylsökande i åldrarna 18-64 år uppehållstillstånd i Sverige. Av dessa är 17.160 män och 7.926 kvinnor.

I dessa åldersgrupper fick dessutom under förra året 17.686 personer uppehållstillstånd som anhöriga till asylsökande som fått uppehållstillstånd. Av dessa är 6.146 män och 11.539 kvinnor.

Totalt fick alltså 42.771 asylsökande i arbetsför ålder uppehållstånd under 2015. Av dessa är 23.306 män (54 procent) och 19.465 kvinnor (46 procent).

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet