Foto: Håkan Claesson/SVT

Arbetsgivare som inte tillåter hemarbete kan bryta mot arbetsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Många arbetsgivare tillåter inte distansarbete under pandemin – trots att arbetsuppgifterna skulle tillåta detta. Det säger flera fackförbund i en undersökning som SVT Nyheter har gjort. Enligt fackförbundet Forena kan arbetsgivarna ha brutit mot lagstiftningen inom arbetsrätten.

Försäkringsbranschens fackförbund Forena har fått många signaler från medlemmar om negativ attityd till hemarbete under pandemin. Detta trots att både Folkhälsomyndigheten och regeringen uppmanat till att fler ska arbeta hemifrån.

– Vi har fått massor av telefonsamtal från oroade medlemmar. De är rädda för att röra sig i kollektivtrafiken och att sitta på en arbetsplats där det kan vara ganska trångt, säger Christian Sundin arbetsmiljöexpert på Forena.

– Många företag har inte involverat sina medarbetare i sitt förebyggande arbete mot pandemin vilket strider mot lagstiftningen inom arbetsrätten. Det här ser vi allvarligt på, säger Christian Sundin.

”Oroväckande många signaler”

SVT Nyheter har skickat ut en enkät till sju fackförbund inom tjänstemannasektorn med drygt två miljoner medlemmar. Frågorna handlade om hur arbetsgivare reagerat på att låta arbetstagare jobba hemma. Alla bekräftar att många vill och kan jobba hemma – men får inte för arbetsgivaren. Hur stor andel av medlemmarna som upplever problem varierar mellan Unionen, Finansförbundet, Akavia, Forena, Vision, ST och Sveriges Ingenjörer.

Forena skriver i sitt svar att man fått ”oroväckande många signaler”. Akavia med 131 000 anslutna inom bank- och försäkringsbranschen har gjort en egen Novus-undersökning bland sina medlemmar.

– I dag säger 56 procent att man ofta eller nästan alltid jobbar hemifrån. I samma undersökning i höstas sa 45 procent att de jobbade hemma så det har blivit bättre. Vi frågar oss varför det inte görs mer för att underlätta för hemarbete, säger Lee Wermelin förbundsordförande på Akavia.

Almega: Inte vår bild

Arbetsgivarorganisationen Almega med 11 000 anslutna företag som har drygt 500 000 anställda känner inte igen det som enkätsvaren visar i undersökningen.

– Vi har inte fått många frågor från företag kring vad som gäller för hemarbete. Vi var också snabbt ute och informerade arbetsgivare om att de har ett tydligt arbetsmiljöansvar. Vi vill inte sprida pandemin ytterligare och vi påpekade att hemarbete är en bra metod, säger Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega.

SVT har fått flera tips från personer som jobbar i bank- och försäkringssektorn angående att de inte får arbeta hemifrån. Men ingen vågar ställa upp på en intervju på grund av befarade negativa konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.