Arbetsgivarna menar att fackets krav kan kosta 30.000 personer jobbet. Foto: TT

Arbetsgivarna: ”Byggnads krav kostar 30.000 jobb”

Uppdaterad
Publicerad

30.000 jobb skulle försvinna om Byggnads får igenom alla sina krav i avtalsrörelsen. Det hävdar arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier, som räknat på vad Byggnads krav betyder i form av ökade kostnader. Facket kallar arbetsgivarnas beräkningar för trams.

Årets avtalsrörelse är igång och LO–facket Byggnads har inför förhandlingarna begärt lönehöjningar på 3,2 procent under ett år. Det kan jämföras med de 2,8 procent som arbetare och tjänstemän i exportindustrin kräver. Löneökningarna här brukar tjäna som riktmärke för resten av arbetsmarknaden.

Byggnads vill utöver löneökningar få igenom en rad andra krav som, enligt arbetsgivarna, innebär ökade kostnader för byggföretagen. Några exempel är ackordslöner på fler byggen och att byggföretagen alltid måste informera facket när de tar in underentreprenörer.

Avtalsrörelsen 2016

”Har inte råd”

Mats Åkerlind, förhandlingschef i arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier säger till SVT Nyheter att Byggnads krav motsvarar en löneökning på över åtta procent.

– Jag tror inte Byggnads ledning förstår hur de här yrkandena slår. Vi har ungefär 100.000 byggarbetsplatser i Sverige. Om vi i genomsnitt har 10 entreprenörer på alla de arbetsplatserna innebär det här att vi ska skicka papper och informera Byggnads vid en miljon tillfällen, säger Mats Åkerlind.

Vad leder det här till?

– Ökad administration och krångel och väldigt mycket dyrare byggen. Det har vi inte råd med i Sverige. Vi har enorma utmaningar och ska bygga 700.000 lägenheter och då få sådana kostnader, det fungerar helt enkelt inte, säger Mats Åkerlind.

Sveriges byggindustrier menar att kraven riskerar att slå ut många företag.

– Vi kommer att få ett stort antal medlemsföretag som riskerar sin överlevnad, en tredjedel riskerar faktiskt att gå omkull och 30.000 medarbetare riskerar sina anställningar, säger Mats Åkerlind.

Fack inleder kampanj

Byggnads vill inte intervjuas om arbetsgivarnas beräkningar. Byggnads ordförande Johan Lindholm säger följande i en skriftligt kommentar:

– Byggnads och Sveriges Byggindustrier har haft bra inledande samtal i avtalsförhandlingarna och så kommer detta. Förhandlingarna ska ske runt förhandlingsbordet, inte i media. Det är direkt olämpligt.

– Det här är trams och leder inte till ett gemensamt ansvarstagande för byggbranschens framtid.

Samtidigt inleder i dag Byggnads tillsammans med fem andra LO-fack en annonskampanj där de går till storms mot direktörslöner och aktieutdelningar och hävdar att arbetsgivarna genom att kräva frysta ingångslöner, på sikt vill sänka lönerna för alla anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet