Mona-Lis Hjortberg är arbetssökande florist i Malmö som haft a-kassa i tio månader tycker det nya systemet låter lite snällare. Foto: Scanpix

Arbetslösa kan varnas av a-kassan

Publicerad

Det kommer att bli tydligare krav på arbetssökande att rapportera sökta jobb och den som missköter sig kommer kunna bli varnad. Det är två av förändringarna i en ny lag om a-kassan.

Från och med september måste arbetssökande lämna in en så kallad aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen varje månad. Den som missar det riskerar en varning från sin a-kassa.

Inga ersättningsdagar försvinner

Vid upprepad misskötsel av kontakterna med Arbetsförmedlingen blir man avstängd i först en, sedan fem och slutligen tio dagar. Men inga ersättningsdagar försvinner, det blir bara ett avbrott i utbetalningarna.

– Detta är ett hyggligare system för den arbetssökande. Det är ganska hårt att få sin a-kasseersättning nedsatt och den risken kommer att försvinna nu, säger Arvid Gidhagen, kommunikationsstrateg på Kommunals a-kassa.

Samma krav för alla

Från Arbetsförmedlingens sida menar man att det nya systemet är mer rättssäkert eftersom samma krav på rapportering kommer att gälla för alla arbetssökande. I dag är det upp till den enskilda arbetsförmedlaren att bestämma rapporteringens intervaller.

Mona-Lis Hjortberg är arbetssökande florist i Malmö som haft a-kassa i tio månader.

-Det låter som ett lite snällare system. Men att rapportera varje månad är ganska ofta om det inte finns några jobb att söka, säger hon.

Fakta: Arbetslösa ska rapportera

Visa

* Reglerna för arbetslöshetsförsäkringen ändras från och med 1 september 2013.

* Krav införs på att arbetssökande ska lämna in en aktivitetsrapport till sin arbetsförmedlare varje månad. Där ställs bland annat frågor om vilka jobb man har sökt sedan sist.

* Om aktivitetsrapporten uteblir informeras a-kassan automatiskt. Den arbetssökande riskerar då varning och därefter avstängning från ersättning i allt längre perioder.

* Risken att få ersättningen från a-kassan sänkt på grund av misskötsamhet försvinner med de nya reglerna.

Källa: Arbetsförmedlingen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer