Analys: Nu kan arbetslösheten kan bli viktig valfråga igen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jobben och arbetslösheten kan segla upp som viktiga valfrågor nästa år. Den slutsatsen kan man dra efter torsdagen vårbudget och budgetdebatt. Traditionellt är detta starka frågor för Socialdemokraterna. Ändå är det långt ifrån självklart att en sådan debatt gynnar regeringen denna gång.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Kampen mot arbetslösheten är en gammal socialdemokratisk paradfråga. Här har partiet också stort förtroende bland väljarna. När Socialdemokraterna vann valet 2014 var dessutom det viktigaste politiska budskapet att Sverige år 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet.

Så blev det inte och inget talar heller idag för att Sverige skulle vara på väg dit. Tvärtom. De senaste åren har arbetslösheten i Sverige gradvis ökat jämfört med EU-snittet.

Finansminister Magdalena Andersson är givetvis pressad av denna utveckling. Även om Socialdemokraterna har hög trovärdighet i dessa frågor innebär det betydande risker att som regeringsparti gå till val i ett läge med hög arbetslöshet.

I år bedöms arbetslösheten landa på 8,7 procent vilket är en hög nivå för svenska förhållandena.

Inte oväntat att sysselsättningen lyfts

För oppositionen, både till höger och vänster, är det naturligtvis lågt hängande frukt att anklaga Socialdemokraterna för att ha misslyckats med jobben.

Inte oväntat ville finansministern idag hellre tala om sysselsättningen. Där ligger nämligen Sverige bättre till, vilket man för övrigt alltid har gjort. Det handlar bland annat om hur svensk arbetsmarknad är uppbyggd och även förre statsministern Fredrik Reinfeldt brukade på sin tid helst tala om sysselsättningen, när bland annat Magdalena Andersson kritiserade arbetslösheten.

Hittills under pandemin har dock arbetslöshetsfrågan varit lite i skymundan. Efter omfattande smittspridning har debatten snarare handlat om dödstalen, sjukvården och direkta ekonomiska konsekvenser.

Den växande långtidsarbetslösheten är problematisk

På senare tid har dock allt fler lyft arbetslösheten. Det handlar inte enbart om den höga nivån utan också om att det här finns flera delproblem som också kan uppfattas som illavarslande. Det handlar bland annat om en växande långtidsarbetslöshet, vilket är problematiskt i sig. Ju längre en person går arbetslös, desto svårare är det att komma in på arbetsmarknaden igen. Och så finns det grupper som har extra svårt att komma in på arbetsmarknaden. Bland utomeuropeiskt födda är arbetslösheten anmärkningsvärt hög. Här handlar det ofta om både bristfällig utbildning och språkproblem.

Efter presentationen av vårbudgeten riktade oppositionen hård kritik mot regeringens insatser mot arbetslösheten. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar anklagade finansministern för att acceptera massarbetslöshet medan Moderaternas Elisabeth Svantesson menade att jobbpolitiken är alltför ineffektiv.

Finansminister Magdalena Andersson uppfattade uppenbarligen kritiken som så given att hon redan innan den förts fram i riksdagen valde att bemöta den! Bland annat genom att tala om just sysselsättningen.

Regeringen hoppas på positiva trender innan valrörelsen

Frågan är då hur viktig arbetslösheten kan bli som valfråga? Det beror på flera saker. En är givetvis om regeringen kan visa en tydlig nedgång i god tid innan valrörelsen. Det i sin tur beror inte minst på hur stark återhämtningen blir i svensk ekonomi. Regeringen hoppas att uppgången ska ta fart på allvar efter sommaren, när de flesta vaccinerats och samhället åter kan öppnas upp. Men här finns en betydande osäkerhet. Allt beror på vaccinationstakten och i vilken utsträckning vaccinen klarar av de nya mutationerna av viruset.

Sedan handlar det också om hur viktiga andra sakfrågor blir i valrörelsen. Sjukvården spelar alltid stor roll och enligt opinionsundersökningarna kan också invandringen och brottsligheten bli tunga frågor i en valrörelse. Och så handlar det förstås om vilken betydelse klimatfrågan får.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.