Foto: SVT.

Arbetsmarknadsministern medger dålig koll

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) erkänner att regeringen inte haft koll på vilka bolag som hjälper arbetslösa till jobb och vilka som inte gör det. Trots det har regeringen i flera år tryckt på Arbetsförmedlingen för att fler arbetslösa själva ska välja vilket bolag som ska hjälpa just dem.

SVT:s granskning av de bolag som arbetsförmedlingen anlitar för att hjälpa arbetslösa till jobb väckte starka känslor hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

I flera intervjuer sa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att det var oacceptabelt att Arbetsförmedlingen inte haft bättre koll på de bolag de anlitar.

– Det är bekymmersamt. Jag har varit tydlig mot Arbetsförmedlingen att de inte klarat av kontrollen på ett korrekt sätt och också krävt en återrapport, säger Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister (M).

Och det trots att regeringen inte vetat om att det verkligen är de olika bolagens förtjänst att arbetslösa kommer i arbete.

Men vad vet du om resultatet, vad vet du om det man får ut av insatserna ?

– Ja, där har du rätt. Om det vet vi väldigt lite, säger Hillevi Engström efter att hon fått frågan flera gånger. Arbetsmarknadsministern hänvisar i stället till att det är Arbetsförmedlingens ansvar att kvalitetssäkra bolagen och att de precis börjat rejta en del av de jobbcoachbolagen som arbetslösa ska kunna välja mellan.

För närvarande är över 300 jobbcoachbolag rankade av Arbetsförmedlingen. Det är lite över en tredjedel av de totalt närmare 850 bolag som arbetslösa kan välja mellan för jobbcoachning, rehabilitering och lotshjälp för nyanlända invandrare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet