SVT Nyheters team testar Språkrådets nyordslista på förbipasserande mitt i mellandagsrean. Och tar gärna årets bild på sig själva – en ”selfie”. Foto: SVT.

Carpa, selfies och hästlasagne

Publicerad

Vad vi äter, skandaler som uppdagas och vad vi gör på nätet formar språket i dag. Har du laddat upp en selfie, till exempel?

Varje år tillkommer en mängd nya ord. Ofta har de kopplingar till innovationer, trender och beteenden. Eller så är det kreativa omskrivningar av andra ord, många kommer från engelskan.

Språkrådet sammanställer varje år en rad ord som det bedömer tillkommit och etablerat sig det gångna året. En del från traditionella medier – men många är också hämtade från bloggar.

Selfie en riktig favorit

Vi testar delar av nyordslistan på mellandagshoppare i Gallerian i Stockholm. En av de mest populära är selfie, ett självporträtt som gärna får vara lite taffligt, främst tänkt för publicering i sociala medier.

– Ja, selfie tycker jag verkligen är årets ord, för det är många som lägger upp på Facebook och annat, säger Nathalie Yousif som sitter och fikar med kompisar.

Gör inte du det?

– Nej, verkligen inte, jag föredrar att nån annan tar en bild på mig i så fall, säger hon och skrattar.

5:2-dieten satte sig

Listan innehåller en rad namn på olika förbättringsprojekt, möjligen ett tecken i tiden. Som e-cigarett; en cigarett utan den vanliga röken. Och som årets kanske mest omtalade diet: 5:2-dieten.

– Ja, jag har provat den. Man får bara äta en begränsad mängd mat och bara under vissa dagar. Men det gick inte så bra. Jag höll den bara i tre veckor, säger Ahlam Yousif vid samma bord.

Ord för mat och skandaler

Matord är också vanliga på listan, men frågan är hur populär årets riktiga skandalrätt var? Hästlasagne som var märkt som vore den gjord av nötkött fick till sist skänkas bort.

Skandaler är en tacksam ordskapare överlag. Uttalandet att Sveriges militär bara skulle klara att försvara landet i nån vecka blev givetvis genast ett ord – enveckasförsvar. Och hotet om en amerikansk ekonomisk kollaps ledde till ett engelskt avgrundsuttryck som översattes till budgetstup härhemma.

Många ord handlar förstås också om nätet, inte minst om olika former av nätmissbruk. Som till exempel hämndporr, när ett ex lägger ut utmanande bilder på den tidigare partnern på nätet.

Har du nåt nytt favoritord?

– Nej, det har jag nog inte. Ja, det skulle vara jobbskatteavdrag då, säger Stefan Hilmersson och skrattar.

Men det kanske var förra årets ord?

– Ja, just det, det kanske det var. Det blir nog inga fler i år.

Har du egna favoriter bland alla nya ord – saknas något på listan? Dela med dig på #åretsord

Ett urval nyord:

Visa

5:2-diet

  • diet med kraftigt begränsat kaloriintag under två dagar per vecka och normalt ätande under veckans fem resterande dagar.

budgetstup

  • (efter engelskans fiscal cliff; ord som används för att beskriva att USA:s statsbudget inte tillåter mer utgifter, och att staten därför tvingas lägga ner viss offentlig verksamhet i väntan på en godkänd budget.

gubbploga

  • snöröjning där plogning av bilvägar prioriteras före plogning av busshållplatser och gång- och cykelvägar; ordet används också i överförd betydelse.

hämndporr

  • naken- eller sexbilder som publiceras på internet som en hämnd mot en tidigare partner.

hästlasagne

  • lasagne innehållande odeklarerat hästkött. Ordet används också i överförd betydelse för något som är av låg kvalitet och av oklart ursprung.

kjolprotest

  • protest mot att kortbyxor inte är tillåtna arbetskläder, där män i stället klär sig i kjol i sommarhettan.

rutkod

  • maskinellt läsbar kod med tecken i form av rutmönster, till exempel qr-kod.

selfie

  • självporträtt publicerat i sociala medier(även egobild och självis förekommer i samma betydelse).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer