Foto: TT

Arga kunder lämnar Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen samlades hundratals människor i Stockholm för att protestera mot Nordea.
Efter att Nordea visade sig vara den mest förekommande svenska banken i Panama-dokumenten väljer kunder nu att lämna storbanken.
– Jag tycker inte att den lilla människan ska betala skatteflyktingarnas oärligheter, säger Ninni Rydsjö från Malmö.

I går höll Nordea en presskonferens där de bemötte kritiken som de har fått gällande anklagelserna om brevlådeföretag i skatteparadis och utlånandet av pengar till en oligark som står Kazakstans diktator nära. Ninni Rydsjö från Malmö är en av de som har fått nog och tänker lämna banken.

– Måttet är rågat för min del. Mitt stora skäl till att jag gör det är att jag tycker att jag lever i ett samhälle där om vi inte betalar skatt så rämnar välfärden. Jag är säker på att den dagen skattesmitaren blir sjuk går den till sjukhuset. Vill vi ha ett samhälle där vi kan göra detta utan enorma klyftor får vi ta ansvar för samhällsekonomin, inte smita från det.

Blev förvånad

Ninni Rydsjö menar att vi lever i en tid där hon känner på sig att samhället har drivits åt ett håll där mycket kan pågå utan att människor vet om det. Ändå blev hon förvånad när nyheten avslöjades.

– Plötsligt faller det och då blir man helt chockad av att det verkligen är så. Det värsta är att Nordea gömmer sig bakom att det är ”lagligt”. Det finns ingen moral eller etisk kompass hos dem som säger att man inte skor sig på andra.

Katinka Ekner, från Kungälv, har redan bytt bank. Hon är väldigt upprörd över Nordeas roll i Panama-dokumenten.

– Jag blir förbannad såklart. Det är så lågt, så uselt. Det finns ingen beskrivning. Jag fattar inte att de låter sådana människor, med så låg moral, äventyra hela bankens image.

”Går inte att vara kvar”

Redan innan nyheten avslöjades ville Katinka Ekner byta på grund av andra saker som stör henne med banken. Även för henne handlar bytet om moral.
– Sammantaget med detta går det nu inte att bara vara kvar där om man har en någorlunda moraluppfattning.

Exakt hur många kunder som har lämnat storbanken finns det i dagsläget inga siffror på. Den uppföljningen har Nordea inte gjort ännu.

Många personer reagerar starkt på sociala medier och skriver att de antingen har lämnat, eller tänker lämna banken. Samtidigt cirkulerar manualer på sociala medier som innehåller beskrivningar på hur man gör för att byta bank på ett enkelt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet