Foto: SVT

Ärkebiskopen: Man ska fördöma omdömeslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Ärkebiskopen Antje Jackelén är upprörd över att kyrkopolitiker och anställda i Svenska kyrkan har åkt på dyra utlandsresor.

– Man ska fördöma omdömeslöshet. Jag blir arg över att våra medlemsavgifter används på fel sätt, säger hon till SVT Nyheter.

Det har varit ett par turbulenta dagar för Svenska kyrkan. Granskningar har visat att kyrkopolitiker och anställda åker på utlandsresor för miljoner, i vissa fall i helt privata syften. Nu reagerar ärkebiskopen Antje Jackelén.

– Man får se över rutinerna och vara noga med vad syftet är när vi beger oss ut på en resa. Är det hållbart ekonomiskt, socialt, pastoralt?

Kyrkans lyxresor

Tror på verksamheten

Samtidigt försvarar hon Svenska kyrkan och menar att även om vissa resor kan se konstiga ut utåt, kan de ha ett gott syfte.

– Man ska fördöma med urskiljning. Resande är en del av vår kyrkliga verksamhet. Vi är en del av en global rörelse, självklart innebär det resor. Men resor ska vara väl motiverade.

Ärkebiskopen är övertygad om att verksamheten till största del sköts på korrekt vis.

– Det är klart att det görs mycket bra. De församlingar som vi vet har haft ett yvigt resande är en liten minoritet. Min upplevelse är att på de allra flesta håll sköts detta väldigt ansvarsfullt.

Inte orolig

Även om hon vet att medlemmar är upprörda är hon inte orolig. Hon tror att händelserna kortsiktigt kan påverka förtroendet negativt, men att det ändå är tydligt Svenska kyrkans arbete är viktigt. Till de som faktiskt funderar på att lämna kyrkan har hon en uppmaning:

– Tänk en gång till och fundera över hur mycket vi stödjer genom att vi betalar våra medlemsavgifter till Svenska kyrkan.

Inte heller generalsekreteraren Helén Ottosson Lovén, som nu ska se över kyrkans rutiner kring förfarandet av resor utomlands, är orolig.

– Svenska kyrkan bedriver en omfattande verksamhet där omsorgen om människor står i fokus. Jag hoppas att alla ser att det är en viktig uppgift även fortsättningsvis och att de vill vara med och stödja den. Och jag hoppas också att de ser att när regler inte följs så sker rättelser och ändringar så fort vi har möjlighet till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkans lyxresor

Mer i ämnet