Foto: Arkivfoto: Jonas Ekströmer / TT

Arla kan betala miljardvinst till drabbade bönder

Uppdaterad
Publicerad

Mejerijätten Arla planerar att betala hela sin vinst under 2018 till sina ägare – mjölkbönderna – efter sommarens värmebölja och torka. Utdelningen väntas bli omkring 3 miljarder kronor.

Arla, som är kooperativt ägt, av fler än 11 200 lantbrukare i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna vill dela ut mellan 285 och 310 miljoner euro till sina ägare – mjölkbönderna.

Förslaget kommer från bolagets styrelse.

Det motsvarar mellan 2,9 till 3,2 miljarder svenska kronor i aktieutdelning.

– Arla har en finansiell styrka och bönderna har drabbats hårt av torka, säger Erik Bratthall som är Arlas presschef i Sverige.

426 miljoner

Arla har 2 780 ägare i Sverige. De kan få en utdelning på närmare en halv miljard.

– Den här utdelningen motsvarar 426 miljoner kronor till de svenska Arlaägarna. Det delas ut i förhållande till volymen mjölk som produceras, säger Bratthall till SVT Nyheter.

Vanligtvis betalas bara en del av det kooperativa bolagets vinst ut till lantbrukarna. Men i år kommer bolaget att göra ett undantag.

Det kooperativa företaget med huvudkontor i Danmark har sina rötter i Sverige där det bildades 1881.

Arla i Sverige

Visa

Antal ägare i Sverige:
2 780 mjölkbönder

Antal mejerier i Sverige:
14

Källa: Arla

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer