Arne är så sjuk att han varken kan äta eller klä på sig själv. Ändå får han inte hjälp av en personlig assistent hela dagen. Det är en skandal, tycker vännen Karina. Foto: SVT

Arne kan varken äta eller klä på sig – får inte hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Arne Ivarsson är svårt sjuk i Parkinson. Han är så dålig att han varken kan äta eller klä på sig själv. Ändå får han inte hjälp av en personlig assistent hela dagen.

Livet förändrades för Arne när han var 35 år. Innan dess var han frisk, levde ett aktivt liv och gillade att idrotta.

Fram till för några år sedan, hade han hjälp dygnet runt av personliga assistenter, och kunde få gå ut och styra sitt liv mer. Men nu har han inte det längre.

Ansågs kunna äta själv

Efter en prejudicerande dom i Regeringsrätten 2009 skärptes reglerna och Försäkringskassan nekade Arne assistansersättning, eftersom han ansågs kunna äta sin kvällskorv själv.

– Jag behöver hjälp på kvällen, säger Arne mödosamt. Han har också mycket svårt att prata.

Får inte assistans hela dagen

Istället ska kommunen hjälpa Arne, men då får han bara en personlig assistent fram till halv tre, efter det ska hemtjänsten hjälpa honom. De har ont om tid, och hinner inte alltid handla mat, eller klä honom.

Arnes vän Karina Frantzén, som tidigare jobbat som hans assistent, tycker att det är hemskt att se honom så hjälplös.

– Är man så sjuk som Arne är och har ett sådant hjälpbehov, enormt hjälpbehov, dygnet runt, han kan inte förflytta sig själv och är stundom lam i armar och händer, så är det klart att han har rätt att ha personliga assistenter.

”Vi följer bara reglerna”

På Försäkringskassan säger generaldirektör Ann-Marie Begler att det inte är deras ansvar. Det är politikerna som sätter ramarna, säger hon. Försäkringskassan följer bara reglerna.

– Jag utgår och hoppas på att kommunen ger Arne den hjälp han behöver, säger Ann-Marie Begler.

Men har inte Försäkringskassan något ansvar här?

– Nej, för de som faller utanför ramen för lagstiftningen har vi ingen möjlighet att ge pengar.

Många får avslag

Och Arne är inte ensam. Det är vanligare i dag att Försäkringskassan både drar in assistansersättning och avslår ansökningar. Sedan Försäkringskassan 2010 började föra statistik över den så kallade tvåårsprövningen har i snitt var tionde funktionshindrad varje år fått sin statliga assistansersättning indragen.

SVT Nyheter kan nu också visa att det i dag är betydligt vanligare att de som söker assistans första gången får nej, än att man får ja. Förut var det tvärt om. Karina, som har hjälpt Arne i alla år tycker att lagen blivit godtycklig och bara gäller för några få.

– Det är en rättsskandal. Nu när det ska dras åt sedan några år, då blir människor som är helt beroende av personlig assistans drabbade och mister assistansen.

Vet du mer? Hör av dig till reportrarna om nyheter om LSS och personlig assistans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar LSS

Mer i ämnet