Tomater slängs mest Foto: Scanpix

Butiker slänger över 100.000 ton mat per år

Uppdaterad
Publicerad

Frukt och grönt dominerar när butikerna slänger mat.

125.000 ton mat som levereras till landets livsmedelsbutiker slängs varje år.

Den uppskattningen gör forskare i ett forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversitet, som presenterade sina resultat på tisdagen.

Frukt och grönt är de varor som dominerar svinnmängderna

Den största mängden frukt och grönt som butikerna slänger kasseras redan innan varorna når butikshyllan.

Tomater är den vara som viktmässigt slängs mest.

Kampanjer, väder, säsong eller högtider är några faktorer som påverkar svinnet i butikerna.

Som exempel nämns rädslan för att prinskorven ska ta slut under julen, vilket gör att butiken köper in för mycket.

Men hushållen slänger mest

Handeln står för en förhållandevis liten del av svinnet i livsmedelskedjan, skriver forskarna.

Den absolut största delen av matavfallet står hushållen för.

EU har satt upp ett mål att matsvinnet ska halveras till 2025.

För att klara det behövs mer kunskap om och engagemang för matsvinnet, anser forskarna.

Trimma varuflödet

För att minska svinnet i livsmedelsbutikerna finns det enligt forskarna två typer av åtgärder att jobba med. Det första är att trimma varuflödet genom butiken genom att inte göra överinköp och hantera varan rätt.

Det andra är att försöka nyttja det svinn som ändå uppstår. Som exempel nämns en butik som samarbetat med en cateringfirma.

Varje kväll gick butiken igenom kötthyllorna och frös ner det kött som hade sitt bäst före-datum dagen därpå. Sedan kom cateringfirman och köpte varorna en gång i månaden till ett lägre pris.

Enligt forskarna finns det stora miljömässiga och ekonomiska fördelar med att inte låta köttet gå till spillo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer